Antena Meniu Search
x

Video 2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti şi Braşov

După o scădere uşoară, preţurile apartamentelor au început din nou să crească. Nu vorbim despre majorări considerabile, însă acestea se simt la buzunar. În Cluj, preţul mediu pe metru pătrat a ajuns la 2.450 de euro, în timp ce în Braşov atinge 1.625 de euro.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.09.2023, 12:47

Vezi și

În iulie, apartamentele începuseră să se ieftinească. Minunea n-a durat însă prea mult. 

Preţurile apartamentelor, mai mari cu 3% faţă de anul trecut

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Preţurile apartamentelor cresc din nou. În luna august, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul pentru un metru pătrat, dacă ne raportăm la apartamentele noi, a crescut cu 3%. În timp ce pentru apartamentele vechi creşterea e de 5 procente. Avem însă majorări şi de preţ şi de la o lună la alta. Cu 1% în august, comparativ cu luna iulie, atât pentru apartamentele noi, cât şi pentru cele vechi.

Bogdan Bălaşa, director general complex imobiliar: Are o corelare directă cu creşterea preţurilor a tuturor lucrurilor care duc la procesul de construcţie. Materiale de construcţie, manoperă şi a tuturor celorlalte servicii conexe care susţin activitata de construcţii. Şi mai există o creşterea a preţului datorată faptului că aceste măsuri care vor veni vor constrânge dezvoltatorul să ofere un cost mai mare. 

Pe acelaşi subiect

Şi tot măsurile fiscale anunţate sunt cele care îi determină pe unii clienţi să se hotărască mai repede. 

Tot mai mulţi români se grăbesc să devină proprietari

Toma Filipovici, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari: Oamenii se grăbesc, nu vor să mai aştepte să vadă creşterea cotei de TVA, creşterea dividendelor, creşterea acelui impozit de vânzare care este pe masa guvernului. 

În Bucureşti, prețul mediu pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în august la 1.489 de euro/metru pătrat. Cu 2% mai mult față de luna iulie. Creşterile însă diferă, de la un dezvoltator la altul. 

Nistor Bocăneală, manager vânzări complex imobliar: La începutul vânzărilor am făcut nişte oferte. În jur de 3.000 de euro mp. Şi acum suntem la 4.000-4.500 euro mp. Ultima creştere a fost de 9% undeva la începutul acestui an. 

Cât au ajuns să coste apartamentele în Cluj, Braşov şi Bucureşti

Bogdan Bălaşa, director general complex imobiliar: Avem apartamente cu 2 camere care încep de la 80 de mii de euro, iar apartamentele cu 3 camere pornesc de la 135.000 de euro + TVA.  Au crescut. În ultimul an, avem o apreciere a preţului de 7-8. 

În Cluj, preţul mediu e de 2.452 de euro pe metru pătrat, cu 1,4% mai mult într-o singură lună. În Braşov, metrul pătrat ajunge la 1.625 de euro, cu 2,2% mai mult faţă de iulie. Iar în Constanţa preţul mediu e de 1.546 de euro, după o creştere de 1,3%. În Iaşi, metrul pătrat costă 1.390 de euro, iar în Timişoara, 1.575 de euro. 

Toma Filipovici, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari: Pe partea de construcţii noi, nu au cum să scadă. Pe partea de ravânzări, vor exista corecţii. 

Odată cu adoptarea noilor măsuri fiscale, specialiştii cred că există riscul să asistăm la un blocaj pe piaţa imobiliară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » 2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti şi Braşov