Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Adaosul comercial, plafonat pentru toate alimentele procesate în România. Măsura va dezechilibra întreaga piaţă, avertizează specialiştii

Adaosul comercial ar putea fi plafonat pentru toate alimentele procesate în România, indiferent dacă sunt făcute din materie primă românească sau din import. Dacă clienţii sunt încântaţi, experţii nu. Specialiştiidin industria spun că dacă se concretizează, măsura va dezechilibra întreaga piaţă.

de Mădălina Chiţac

la 29.07.2024 , 19:41

Produsele cu preţuri mici se găsesc cu greu în magazinele de cartier. Patronii spun că este efectul plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază.

"Nu suntem încurajaţi să vindem aceste produse. Ne-a împins să mărim suprafaţa de expunere şi să punem produsele care ne aduc o marjă mai mare într-o zonă mai bună", spune Gabriel Sandu, proprietarul unui lanţ de magazine. 

Guvernanţii iau în calcul extinderea măsurilor, potrivit surselor Observator. Mai exact toate alimentele procesate în România ar putea avea adaos comercial plafonat. Indiferent dacă acestea conţin ingrediente româneşti sau din import.

Vezi și

"Cu siguranţă vom avea pierderi. Marja va scădea şi va trebui să căutăm soluţii prin care să transferăm acest coşmar logistic, să-l compensăm cu o altă sursă de venit" , adaugă Gabriel Sandu, proprietarul unui lanţ de magazine. 

Pe acelaşi subiect

Unul din cei mai mari producători de mezeluri din ţară calculează deja pierderile pe care le-ar putea suferi.

"Ne-ar pune într-o mare presiune profitabilitatea. Există o şansă foarte mare de a se crea o presiune suplimentară strict pe producător. Pentru că niciuna dintre verigile de distribuţie pe lanţul de vânzare nu îşi va asuma integral o plafonare de partea sa", explică Radu Timiş Jr., directorul general al unei compani ide mezeluri.

"Mi-e greu să cred că se poate face aşa ceva. Procesarea va pierde foarte mult. Şi se riscă închiderea multor afaceri mai mici. Ajutăm şi firmele străine de la care marile reţele importă", adaugă Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

În medie, cel puțin unul din două kilograme de produse alimentare vândute în România provine din import. Asta înseamnă că jumătate din alimente ar putea avea adaos plafonat. Spre exemplu, un salam care are acum un adaos de 57% costă 49 de lei pe kilogram. Dacă adaosul se plafonează, preţul ajunge la 37 de lei.

"Mai avem puţin şi o să avem preţuri planificate. Şi o să reînfiinţăm consiliul de stat al planificării. Înseamnă să ne reîntoarcem la economia de comandă de care credeam că am scăpat odată cu 1989", spune Dan Schwartz, analist economic.

În prezent, adaosul comercial e plafonat doar pentru alimentele de bază. Pe listă se află 17 produse, iar măsura e în vigoare până la final de an.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » Adaosul comercial, plafonat pentru toate alimentele procesate în România. Măsura va dezechilibra întreaga piaţă, avertizează specialiştii