Antena Meniu Search
x

Video Amenzi uriaşe pentru patronii care nu plătesc salariile la timp sau le dau "în plic". Experţii cred că e imposibil de implementat: "E foarte greu de probat"

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu respectă legea. Sunt vizaţi atât cei care nu plătesc la timp salariile, cât şi cei care dau "bani în plic" pentru a nu plăti taxe. O intenţie bună, spun experţii, dar care în multe situaţii este aproape imposibil de probat.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 10.10.2021, 19:46

Vezi și

O practică întâlnită deja parcă prea des în România. Până acum. De la mijlocul acestei luni, patronii care nu-şi plătesc angajaţii la timp riscă amenzi usturătoare. Guvernul a modificat Codul muncii, astfel că cei care sunt prinşi că încalcă legea vor primi între 5.000 şi 10.000 lei amendă, pentru fiecare salariat în parte. "În momentul în care nu se plătește la timp salariul vor fi reclamatii la Inspectoratele pentru forțele de muncă", a declarat Adrian Benţa, economist.

Plata în plic, amendă între 8.000 şi 10.000 de lei

În acelaşi timp, salariaţii au reticenţe în a arăta cu degetul spre angajatori, de teamă că se va întoarce tot împotriva lor. Problema apare atunci când, în ciuda amenzilor usturătoare, angajaţii tot nu-şi primesc banii, atrag atenţia experţii. "Ar trebui modificat Codul Muncii în ceea ce privește procedura. Din momentul ce tu nu reglementezi sa îmi plătească salariul, n-ai reglementat prartic nimic. Ceea ce te-a interesat pe tine e sa iei niște bani în plus", a declarat Costel Gâlcă, avocat specializat în piaţa muncii.

Tot pentru a strânge bani în visteria statului, Guvernul vrea combată şi "munca la gri". Adică să îi sancţioneze pe acei patroni care în contractul de muncă trec un anumit salariu, însă angajaţilor le mai dau, în plus, bani în plic. În acest caz amenzile cuprinse între 8.000 lei şi 10.000 lei. "Aceste contracte care conţin și altfel de plăţi în plic dăunează tuturor partilor implicate: angajator, angajat și bugetul statului", a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, în cadrul şedinţei de Guvern. "E foarte greu de demonstrat. Plata în plic e o plata făcută între 4 ochi și este foarte greu de probat", mai spune Costel Câlcă, avocat specializat în piaţa muncii. Măsurile ar urma să intre în vigoare de pe 20 octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Stiri economice » Amenzi uriaşe pentru patronii care nu plătesc salariile la timp sau le dau "în plic". Experţii cred că e imposibil de implementat: "E foarte greu de probat"