Antena Meniu Search
x

Video Banca Naţională opreşte majorările ratelor, după doi ani. Indicele ROBOR la trei luni stagnează

După doi ani în care românii au gâfâit sub povara ratelor, Banca Naţională dă semnalul: să se oprească majorările. BNR a păstrat nivelul dobânzii de referinţă după ce îl majorase de 11 ori la rând. Ce-a fost mai rău a trecut, cred economiştii, dar tot ei ne aduc cu picioarele pe pământ. Nu ne vom întoarce, totuşi, la dobânzile mici de altă dată. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 09.02.2023, 20:54

Vezi și

BNR ţine pe loc dobânda de referinţă la 7%, ceea ce înseamnă începutul sfârşitului pentru ratele care au crescut împovărător din 2021 încoace. Primele veşti bune le primesc românii care au credite raportate la ROBOR la trei luni. 

Pentru a patra zi, consecutiv, indicele ROBOR la trei luni a stagnat la valoarea de 7,14%. Rămâne însă la un nivel mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când pentru un credit de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani, plăteam o rată cu 944 de lei mai mică. Vestea bună este că, în acest an, cei care au împrumuturi în lei ar putea depăşi perioada critică a dobânzilor mari. 

"Începem să avem o probabilitate din ce în ce mai mare de stabilizare şi, cu puţin noroc, şi de o uşoară întoarcere a dobânzilor în zone mai accesibile", a spus brokerul de credite Dragoş Nichifor.

"Nu mai este prea mult loc de scădere pentru Robor. Deja s-a apropiat foarte mult de politica monetară, deci suntem undeva la 7%, venim de la 8%. Pentru celălalt indice care ne interesează, IRCC, de asemenea anticipăm, mai degrabă, o plafonare", a spus economistul-şef al unei bănci comerciale, Valentin Tătaru.

Pe acelaşi subiect

Care este cea mai bună variantă de împrumut

Plafonarea dobânzii-cheie vine după doi ani în care Banca Naţională a majorat-o constant în lupta cu inflaţia. Doar în ultimul an a mărit-o de peste trei ori. Ar putea scădea, însă, şi mai mult, cred experţii. Cu o condiţie. "Ar trebui să venim cu inflaţia undeva spre 7% spre final de an", a explicat Valentin Tătaru. 

Până atunci, experţii ne recomandă prudenţă. "Cea mai bună variantă în momentul de faţă este să te împrumuţi cu dobândă fixă şi să nu apelezi la o dobândă variabilă decât în momentul în care se simte această scădere în piaţă", a spus consultantul financiar Camelia Grădinaru. În plus, brokerii de credite ne îndeamnă să ne gândim bine înainte să facem o achiziţie care presupune îndatorarea şi să aşteptăm momentul potrivit.

"Istoria ne spune că şi în perioade dificile economic ai şansa să cumperi la un preţ corect. De asemenea, să îţi poţi alege proprietatea pentru că nu mai eşti grăbit de piaţă. Nu mai e senzaţia aia că mâine se vinde şi dacă nu o cumpăr eu, dispare", a spus brokerul Dragoş Nichifor. Următoarea decizie legată de dobânda care influenţează ratele va fi luată la începutul lui aprilie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Banca Naţională opreşte majorările ratelor, după doi ani. Indicele ROBOR la trei luni stagnează