Antena Meniu Search
x

Video Bucureștenii, obligați să scoată din buzunar peste 900 de lei pentru repartitoare care le majorează facturile. ”Undeva se plăteşte dublu”

În afară de lipsa apei calde şi a căldurii, cei branşaţi la reţeaua de termoficare mai au o problemă: sunt obligaţi să îşi monteze repartitoare de căldură până la final de an. Adică o investiţie de peste 900 de lei, la un apartament cu două camere. Cea mai mare problemă este că repartitoarele pot creşte preţul facturilor, o spun inclusiv experţii în energie.

de Redactia Observator

la 18.10.2021, 19:27

Vezi și

Avizierele blocurilor din Capitală s-au umplut deja de anunţuri. Compania Termoenergetica avertizează locatarii că sunt obligaţi să îşi monteze repartitoare de căldură până la data de 31 decembrie. Altfel, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Vestea le dă fiori reci celor care locuiesc la bloc. O femeie şi-a montat repartitoare în urmă cu cinci ani, în speranţa că va face economie. ”Am constatat că plătim mai scump şi, în plus, şi persoana care ne face citirea ne lua 10 lei de calorifer. Plus factura cu aproximativ 100 şi ceva de lei mai mult. Nu aduc nimic bun”, crede Năstase Floarea.

Expert în energie: ”Undeva se plăteşte dublu”

Un astfel de repartitor măsoară consumul de căldură prin mai mulți parametri. Unul dintre ei este temperatura din cameră. Însă în condiții în care oamenii se încălzesc inclusiv cu calorifere electrice pe perioada sezonului rece, factura la termoenergetica va creşte. De exemplu, căldura degajată de un calorifer electric va fi captată de repartitor. Odată ce temperatura repartitorului creşte, este înregistrat un consum mai mare, astfel că factura va creşte. Şi nu numai. ”Persoana plăteşte o dată energia electrică din radiator, dar mai plăteşte in plus ceea ce repartitorul vede ca și când ar fi o energie termică dată prin calorifer. Deci undeva se plăteşte dublu”, explică Ionuţ Purică, specialist în energie.

Prețuri pentru montarea și citirea repartitoarelor

Pe lângă preţul facturilor, montarea şi citirea repartitoarelor de o firmă specializată înseamnă alte cheltuieli. La nivelul unei asociaţii de locatari, preţurile sunt extrem de mari. ”Între 8 şi 10 milioane plăteam în plus citirea repartitoarelor. La cele cu 4 camere sunt 6 repartitoare, a costat 105 lei repartitorul; cam 645 de lei la 4 camere; şi 430 de lei la cei cu 3 camere”, spune Ion Ioneşti, preşedinte de bloc. ”Sunt asociaţii întregi care au abandonat acest sistem cu repartitoare. La un apartament cu două camere, costul a fost între 800 de lei şi 1.200 de lei. E o aberaţie!”, exclamă și Aurel Cristea, preşedinte de bloc.

Firmele care se ocupă de montarea repartitoarelor au oferte diverse: ”125 de lei pe bucată”. Costul pentru citire - ”3 lei”. În piaţă, costul unui repartitor este între 70 de lei şi 150 de lei. Asta înseamnă că la un apartament cu două camere şi șase calorifere, costurile sunt cuprinse între 400 şi 900 de lei. Citirea unui singur repartitor poate costa 10 lei, lunar. Cererea pentru montaj a început deja să crească, mai ales în Capitală. Din cele peste 500.000 de apartamente, doar o treime (192.500 de apartamente) au montate repartitoare de căldură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Bucureștenii, obligați să scoată din buzunar peste 900 de lei pentru repartitoare care le majorează facturile. ”Undeva se plăteşte dublu”