Antena Meniu Search
x

Video Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când încep înscrierile pentru românii din sud-estul ţării. 44.000 de persoane şi-au depus cereri până acum

Trei minute: atât a durat până când fondurile pentru programul Casa Verde, din regiunea nord vest, s-au epuizat. 12.000 de persoane din cele 6 judeţe ale regiunii au apucat să se înscrie, cele mai multe din Bihor şi Cluj. Urmează ca dosarele lor să fie analizate, iar după aprobare, vor primi de la stat 20.000 lei pentru a-şi monta panouri fotovoltaice. Surplusul produs va ajunge în reţeaua naţională contra cost. Dar nu toţi furnizorii au început să-şi plătească abonaţii.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.06.2023, 07:55

Vezi și

Alex Prunean, reporter Observator: Cei acceptaţi în program vor primi de la stat 20.000 lei pentru un sistem fotovoltaic de 3 kw/h. Trebuie să aibă şi un aport personal de 2.000 lei. Beneficiarii nu vor pune mâna pe aceşti bani, pentru că vor fi viraţi direct către firma care instalează panourile.

Andrei Deac, reprezentant firma fotovoltaice: Asta implică un sistem fotovoltaic de minim 3 kw. În mod normal acoperă nevoile unei case mici. Anual, poate să reducă până la 70 - 80% din facturile lui.

Energia produsă de panouri este mai mare decât consumul casei vara

Mai ales în lunile de vară, când energia produsă de panouri este mai mare decât consumul casei, iar surplusul ajunge în reţeaua naţională. Cel care primeşte curentul este obligat să-i plătească pe cei care-l produce. Numai că, tocmai operatorul de stat nu face acest lucru. 

Pe acelaşi subiect

Codruţ Margina, client prosumator: Aici îmi este afişat curentul injectat în reţeaua Electrica Distribuţie. Este vorba despre 3,52 MW. Adică, Electrica Furnizare trebuie să-mi plătească curentul injectat.

Bărbatul şi-a instalat panouri fotovoltaice anul trecut, tot prin programul Casa Verde. Şi, tot de atunci a primit şi atestatul de prosumator. 

Prosumatorul nu a primit facturile pe curentul consumat

Codruţ Margina, client prosumator: Supărarea mea este că, de un an de zile, de când am încheiat noul contract, eu nu am mai primit nicio factură de curent pe curentul consumat de mine şi nici pe curentul pe care l-am injectat la ei în reţea.

S-a adresat tuturor instituţiilor abilitate, inclusiv la ANPC sau la ANRE. Însă, niciuna nu a reuşit încă să convingă furnizorul să-şi respecte contractele pe care le are cu clienţii. Motivul:

Codruţ Margina, client prosumator: Nu le funcţionează sistemul informatic.

Pe 9 iunie e rândul locuitorilor din regiunea Sud-Est, adică din judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, să-şi depună documentele pentru programul Casa Verde. Până în acest moment, 44.000 de persoane şi-au depus cererile la nivel naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când încep înscrierile pentru românii din sud-estul ţării. 44.000 de persoane şi-au depus cereri până acum