Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât plăteşte în plus un român cu un credit de 350.000 de lei după ce BNR a majorat dobânda cheie pentru a opta oară în acest an

Cresc din nou ratele românilor împrumutaţi în lei. Banca Naţională a majorat pentru a opta oară în acest an dobânda de referinţă pentru a reduce consumul şi pentru a ţine în frâu inflaţia. Măsura îi afectează atât pe cei care vor să facă un credit în perioada următoare şi care vor avea costuri mai mari, cât şi pe cei care au deja împrumuturi cu dobândă variabilă şi care s-au trezit, în ultimele luni, cu rate şi de două ori mai mari faţă de anul trecut.

de Greta Neagu

la 08.11.2022 , 19:42

BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 6,25% la 6,75%, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an. Majorarea dobânzii-cheie se va vedea imediat şi în ratele pentru creditele în lei. Asta pentru că băncile comerciale se vor împrumuta mai scump de la

Banca Naţională a României. De exemplu, pentru un împrumut de 350.000 de lei, echivalentul a 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, o persoană plăteşte anul acesta cu aproape 1.600 de lei în plus faţă de cât plătea acum douăsprezece luni.

Următoarea decizie a Băncii Naţionale privind evoluţia dobânzii cheie va fi în ianuarie, anul viitor

Vezi și

"Decizia Băncii Centrale este o veste bună pentru unii, o veste rea pentru alţii", a declarat Dragoş Nechifor, broker de credite. "Creşterea dobânzilor pe piaţă este o veste bună pentru cine are excedent de lichidităţi, spre exemplu deponenţii sau cei care au bani de investit", a declarat Alexandra Smedoiu, analist financiar. Vestea proastă este că în urma deciziei Băncii Centrale ROBOR ar putea atinge nivelul de 8,5% în următoarele zile. Pe de altă parte, cei care au rate raportate la IRCC vor simţi mai târziu creşterile. IRCC va ajunge în aprilie, anul viitor, în jur de 6,3%.

"Ceea ce trebuie ţinut foarte, foarte atent sub control este ca aceste creşteri succesive de rate de dobândă să nu ducă la o încetinire a creşterii economice", a declarat Andreea Nica, analist financiar. Mai multe bănci centrale din Europa încearcă să crească ratele de dobândă pentru a ţine preţurile la un nivel rezonabil. Elveţia se laudă cu o rată de referinţă de doar 0,5%, la fel ca Bulgaria care încearcă să se alinieze standardelor pentru a adopta moneda unică europeană. La polul opus, Ungaria, Republica Moldova şi Polonia au dobânzi de referinţă peste media de 2% a zonei euro. O soluţie temporară pentru cei afectaţi de creşterile de dobânzi este trecerea la dobânzile fixe, spun analiştii.

"Să ne uităm la credite care au cel puţin în prima perioadă o dobândă fixă. Dacă aceste previziuni se adeveresc şi inflaţia se va tempera, dobânzile nu-şi vor mai continua creşterea şi vor intra într-o uşoară scădere, să stăm într-un contract cu dobândă fixă pe termen foarte lung nu va fi avantajos", a declarat Alexandra Smedoiu, analist financiar. Indiferent dacă au ales sau nu o rată fixă, nu mai pare nimic în avantajul celor care au credite. "E foarte posibil să fi atins deja apogeul inflaţiei, ceea ce ar însemna că pentru acest an calendaristic să avem o inflaţie în jur de 10%. Iar începând cu anul viitor inflaţia să fie în scădere", a declarat Alexandra Smedoiu, analist financiar. Şi abia atunci creşterea dobânzilor s-ar putea tempera. Următoarea decizie a Băncii Naţionale privind evoluţia dobânzii cheie va fi în ianuarie, anul viitor.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cât plăteşte în plus un român cu un credit de 350.000 de lei după ce BNR a majorat dobânda cheie pentru a opta oară în acest an