Video Creşterea IRCC, anchetată după suspiciunea că un "cartel" de 10 bănci ar fi manipulat ROBOR-ul. "Ne uităm la tot ansamblul"
Băncile reacţionează după investigaţia Consiliului Concurenţei. "Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile, ratele dobânzilor, se formează pe baza lichidității, raportul cerere-ofertă. Băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți". Este explicaţia oferită de Asociaţia Română a Băncilor, după ancheta declanşată de Consiliul Concurenţei în cazul evoluţiei ROBOR.
Şeful instituţiei, Bogdan Chiriţoiu a anunţat astăzi că va investiga şi creşterea IRCC. "Diferenţa între ROBOR şi IRCC este că la ROBOR e disponibilitatea de a face o tranzacţie, la IRCC sunt tranzacţiile efective. Evident că ne uităm la tot ansamblul", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei."O creştere a dobânzilor în piaţă este normală, e mecanismul prin care luptăm cu creşterea preţurilor. Noi nu investigăm creşterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva pe acest climat unde era normal să aibă loc o creştere a dobânzilor nu există şi o înţelegere între unii actori de pe piaţă, să facă o creştere mai mare decât ar fi ea justificată", a adăugat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Un "cartel" de 10 bănci s-ar fi înţeles să manipuleze ROBOR-ul
Am plătit rate mai mari pentru că nişte băieţi deştepţi din bănci s-ar fi înţeles între ei să crească ROBOR-ul. Asta suspectează Consiliul Concurenţei, care a făcut marţi controale inopinate la 10 bănci. Investigaţia vizează un posibil cartel pentru fixarea dobânzilor. Dacă suspiciunile se confirmă, clienţii băncilor ar putea primi despăgubiri. Primele semne că ceva ar fi în neregulă au fost declaraţiile guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Cele 10 bănci vizate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.
"Sunt foarte multe lucruri care trebuie văzute cu atenţie. Şi anume condiţiile în care se fac aceste calcule, metodologia de calcul, dacă nu cumva este bazată pe o înţelegere de tip monopolist între bănci", explică Mircea Coşea, profesor de economie. "Consiliul Concurenţei are şi face frecvent această atribuţie de a propune modificări legislative, normative la nivel de norme BNR, cum sunt cele care reglementează ROBOR", a precizat Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.
- Rate mai mari pentru români după ce un "cartel" de 10 bănci s-ar fi înţeles să manipuleze ROBOR-ul. Clienţii...
- Suspiciuni de manipulare a ROBOR. Control la toate băncile care participă la calculul Robor pentru înțelegere pe...
- Inflația ar putea scădea sub 10% abia peste un an. Ce se va întâmpla cu ROBOR și piața imobiliară din...
În ultimul an, ratele multor români s-au dublat din cauza ROBOR, care a depăşit cu mult dobânda de referinţă stabilită de banca centrală. Asta deşi cei doi indici ar trebui corelaţi. "La începutul acestui an, ROBOR la trei luni abia depăşise nivelul de 3%. În 10 luni, valoarea sa a crescut de aproape trei ori şi a ajuns astăzi la 8,19%. Pe de altă parte, dobândă de referinţă era, la începutul acestui an, la nivelul de 2%. Acum a ajuns la 6,25%. O diferenţă de aproape 2% între cei doi indicatori", spune Alexandra Marin, reporter Observator.
"Băncile au sărit calul". Explicaţiile specialiştilor
După ce Isărescu a declarat că băncile exagerează, timp de două luni indicele ROBOR a stat sub 8%. "Asta este o dovadă că s-ar putea să existe anumite înţelegeri. Arată că există şi mult subiectivism. Sau o lipsă de corectitudine metodologică", este de părere Mircea Coşea, profesor de economie. Există şi explicaţii mai cinice. Prin majorarea dobânzilor, băncile nu ar fi făcut decât să se apere de riscuri. "Dacă băncile sar calul, asta nu este o încălcare a concurenţei. Băncile pot să sară calul pentru că aşa este piaţa. Eu nu văd nicio posibilitate de a frauda acest sistem", susţine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Consiliul Concurenţei poate la finalul investigaţiei să constate existenţa unei înţelegeri anticoncurenţiale, a unui cartel între cei investigaţi, caz în care sunt amenzi stabilite ca procente din cifra de afaceri a celor investigaţi, deci amenzi mari", declară Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.
O investigație similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței în 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au "atacat leul". Două bănci au fost amendate, dar decizia a fost atacată şi uneia i s-a anulat sancţiunea, în timp ce pentru cealaltă s-a redus la jumătate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰