Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât timp trebuie să muncească un român doar ca să plătească taxele şi impozitele

Românii lucrează aproape şase luni din an doar pentru a plăti taxe şi impozite către stat. Suntem la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte taxarea pe muncă în Uniunea Europeană. Dintr-un leu încasat, rămânem doar cu 50 de bani, arată un studiu.

de Lucia Cujbă

la 29.07.2024 , 19:41

Numai pentru a plăti taxele către stat, fiecare român lucrează până în data de 19 iunie. Abia după această dată, muncim pentru noi înşine, arată un studiu al Institutului Molinari. Să ne uităm şi la ce taxe plătim - directe şi indirecte. 10% este impozitul pe venit și tot 10% contribuția la Sănătate. Alte 25 de procente ajung, lună de lună, în bugetul pentru pensii. În plus, trebuie să luăm în considerare şi Taxa pe Valoarea Adăugată

Din 100 de lei câştigaţi, doar 54 de lei ne rămân în buzunar după plata dărilor

Din 100 de lei câştigaţi, doar 54 de lei ne rămân în buzunar după plata dărilor. Cel mai rapid îşi plătesc taxele locuitorii din Cipru, pe 21 aprilie, și cei din Malta, pe 2 mai. Urmează Irlanda, Bulgaria şi Lituania. Cel mai greu îşi achită dările locuitorii din Franţa, Belgia, Austria şi Germania, în luna iulie. 

Vezi și

Un locuitor din Luxemburg are cel mai mare salariu din Uniunea Europeană, de 81 de mii de euro brut si este taxat cu 45%. Netul este de peste 44.000 de euro. La polul opus, un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual şi este taxat cu peste 46% din acest venit. Rămâne cu un venit disponibil de 8.500 de euro. Cel mai rău stau bulgarii, care sunt taxaţi cu 39% şi rămân cu 7.800 euro. 

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens. ...

Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Ştiri economice » Cât timp trebuie să muncească un român doar ca să plătească taxele şi impozitele