Antena Meniu Search
x

Cât va ajunge să coste motorina în octombrie. Preţul ar putea creşte din nou după "expirarea" compensării, dar ministrul Energiei e optimist

Guvernul refuză să ne spună dacă va continua compensarea preţurilor la carburanţi, deşi măsura mai este în vigoare doar două săptămâni. Între timp, motorina continuă să se scumpească. Doar de la începutul acestei luni, preţul a crescut cu aproape 30 de bani.

Vezi și

România consumă mai multă motorină decât produce. Aşa că este nevoită să importe, la preţuri umflate din cauza conflictului din Ucraina. Anul trecut am adus în ţară peste 3 milioane de tone, aproape două treimi fiind din Rusia şi Kazahstan. Totuşi, ministrul Energiei este optimist.

Ministrul energiei nu estimează o creștere a prețului la motorină

 Virgil Popescu, Ministrul Energiei: „Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am mai discutat în piaţă şi e posibil să vină o corecţie în jos. Preţul petrolului este una şi aţi văzut că acolo se reflectă direct în preţul benzinei, care a tot scăzut, iar cotaţia motorinei este influenţată de cotaţia motorinei, nu a petrolului.”

 Pe piaţa internaţională, motorina costă aproape dublu faţă de începutul anului. La pompă, în România, era 6 lei în ianuarie şi cu 50% mai mult la jumătatea anului. Pe 30 iunie, înainte de compensare, motorina costa 9 lei şi 22 de bani, iar benzina 8 lei şi 65 de bani. Acum, litrul de motorină este 8 lei şi 41 de bani, iar cel de benzină 7 lei şi 15 bani. Dacă nu va fi prelungită compensarea, motorina ar ajunge aproape de preţul maxim din vară.

 Virgil Popescu, Ministrul Energiei: “Trebuie să mai aşteptăm un pic. O să avem discuţii în coalitie şi vom anunţa o decizie.”

 Decizie aşteptată de milioane de români, care se pregătesc să-şi umple rezervoarele la finalul lunii dacă reducerea nu va mai fi aplicată de la 1 octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Cât va ajunge să coste motorina în octombrie. Preţul ar putea creşte din nou după "expirarea" compensării, dar ministrul Energiei e optimist