Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare

Furnizorii de energie și gaze au agreat noile măsuri de compensare și plafonare, anunțate ieri de guvern: “S-au angajat ca facturile greșite să fie refăcute, iar cele deja achitate să fi deduse din următoarea factură” a anunţat guvernul după întâlnirea cu reprezentanții din domeniu. În altă ordine de idei, Enel constestă amenda de 400.000 de lei primită de la ANRE şi susţine că facturile sale la gaze sunt corecte.

de Redactia Observator

la 18.01.2022 , 17:51

Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare
Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare - Shutterstock

“Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură”, a transmis Guvernul printr-un comunicat de presă, la finalul unei întâlniri de lucru între Nicolae Ciucă și reprezentanții companiilor din domeniu.

Câte facturi au fost calculate greşit?

Premierul spune un milion, ministrul Energiei două. Un haos complet, pe care guvernanţii speră să-l rezolve de la 1 februarie. Potrivit Protecției Consumatorului, peste două milioane de facturi au fost deja recalculate, iar până acum s-au dat în acest sens amenzi de 600 de mii de lei în urma a 450 de sesizări. De asemenea, peste o sută de alte verificări sunt în curs de finalizare. Coaliţia de guvernare a decis să plafoneze din nou preţul energiei electrice şi al gazelor. De asemenea, se majorează limita de consum pentru care sunt valabile aceste reduceri

Articolul continuă după reclamă

Enel contestă amenda de 400.000 de lei şi susţine că facturile sale pentru gaze sunt corecte

Pe acelaşi subiect

Intre timp, Autoritate Naţională de Reglementare în Energie a amendat compania Enel cu 400.000 de lei, pentru erori la facturile de gaze. Furnizorul contestă amenda şi neagă acuzaţiile, susţinând că facturile au fost calculate corect. Conducerea companiei spune că a ţinut cont atât de schema de compensare, cât şi de cea de plafonare a preţurilor.Ministrul Economiei este decis să propună în şedinţa de Guvern din această săptămână ca furnizorii care nu respectă regulile să primească o amendă de 4% din cifra de afaceri.

Guvernul discută miercuri ordonanţa privind refacerea facturilor eronate la energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că va fi modificată procedura de decontare a facturilor compensate la energie, iar în şedinţa de Guvern de miercuri va fi introdusă ordonanţa care prevede refacerea facturilor întocmite eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării, potrivit Agerpres

"Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne", a afirmat Popescu, marţi, la sediul PNL.

Vor fi recalculate toate facturile greșite

El a precizat că vor fi refăcute toate facturile întocmite eronat. "Pentru absolut toate facturile întocmite eronat, fie că sunt în noiembrie, decembrie", a explicat ministrul, care a adăugat că, potrivit ANPC, ar fi un milion - un milion şi jumătate de facturi greşite.

Popescu a menţionat că recuperarea sumelor plătite în plus se va face în termen de 5 zile prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

"În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură", a indicat ministrul Energiei.

Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare

Potrivit acestuia, facturile vor fi reduse cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi decise luni în şedinţa coaliţiei. "Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale. Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (...) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW - 0,125 lei kWh", a mai explicat Popescu.

Aceste măsuri se aplică începând cu data de 1 februarie. "Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (...) Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie", a afirmat ministrul. "În toată această perioadă vom face o evaluare şi vedem ce măsuri vor fi luate de la 1 aprilie", a transmis el.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. El a menţionat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără plata de penalităţi sau debranşare. Aceste măsuri se vor aplica până la data de 31 martie, urmând ca până atunci să se facă o analiză şi să se ia decizii în continuare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri economice » Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare