Antena Meniu Search
x

Ce ne aşteaptă după războiul din Ucraina: "Nu va fi recesiune în Europa din cauza Ucrainei, dar creşterea economică va încetini"

Comisarul pentru Economie al Uniunii Europene, Paolo Gentiloni, a declarat că războiul Rusiei cu Ucraina nu va provoca o recesiune în Europa, dar va determina o încetinire a creşterii în acest an, el avertizând că prognoza actuală, a unui avans de 4%, nu mai este viabilă, relatează CNBC citat de news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 03.04.2022, 07:36

Ce ne aşteaptă după războiul din Ucraina: "Nu va fi recesiune în Europa din cauza Ucrainei, dar creşterea economică va încetini"
- Profimedia

Gentiloni, a declarat sâmbătă că criza din Ucraina va duce la o perioadă de creştere mai lentă pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro. Previziunea blocului european, privind creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el. Cu toate acestea, într-o încercare de a atenua această evaluare defavorabilă, Gentiloni a spus că nu există nicio perspectivă de recesiune.

UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei

”Lucru bun este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni de pe o poziţie bună, în care anticipam pentru anul acesta o creştere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru CNBC la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia. ”Cred că nu riscăm să intrăm pe un teritoriu negativ în general în 2022”, a adăugat el.

Gentiloni a spus că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răspândi asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza din Ucraina poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor. ”De aceea cred că trebuie să ne asigurăm cetăţenii, oamenii de afaceri că da, va încetini creşterea, dar nu vom intra într-o recesiune”, a spus Gentiloni.

Comentariile sale au făcut reluat observaţiile făcute de Gentiloni la începutul săptămânii, în care a subliniat importanţa asigurării că redresarea economică nu va fi deraiată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să conducă la o divergenţă sporită în bloc. Se crede că UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că orice măsuri suplimentare ar fi luate nu ar afecta sectorul energetic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri economice » Ce ne aşteaptă după războiul din Ucraina: "Nu va fi recesiune în Europa din cauza Ucrainei, dar creşterea economică va încetini"