Antena Meniu Search
x

Ce se va întâmpla cu leul până la sfârșitul anului. Analiștii au estimat când va fi depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro

Estimările grupurilor financiare consultate de Bloomberg arată că euro ar urma să rămână sub pragul de 5 lei până la finalul acestui an. Potrivit analiștilor, citați de profit.ro, pragul psihologic de 5 lei va fi probabil depășit în prima parte a anului următor.

de Redactia Observator

la 09.09.2021, 09:32

Ce se va întâmpla cu leul până la sfârșitul anului. Analiștii au estimat când va fi depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro - Shutterstock

O parte dintre estimările analiștilor sunt chiar de săptămâna trecută, relativ recente, însă trebuie ținut cont și de evoluția rapidă a crizei politice guvernamentale de la București, scrie profit.ro. De exemplu, miniștrii USR-PLUS și-au depus marți demisiile la cabinetul premierului Florin Cîțu.  

Pe de altă parte, BNR intervine, de obicei - parte a regimului de flotare controlată a leului - pentru a limita oscilațiile puternice cauzate de volatilitatea de moment. Leul pare să piardă teren ceva mai alert în ultimele zile, fiind acum aproape de 4,95 lei/euro, însă avansul nu mai pare a avea aceeași amploare dacă avem în vedere că, de exemplu, în aprilie cursul a fost aproape de 4,93 lei/euro.

Leul - singura monedă din regiune care s-a depreciat în acest an

Leul și-a accelerat tendința de depreciere în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor politice interne, și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an. Astfel, leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an - euro a crescut față de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut față de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% față de coroană și cu peste 4% față de forint.

Însă, în comparație cu ianuarie 2020, euro a crescut față de leu cu circa 3,5%, în timp ce avansul față de zlot a fost de 6%, cel față de forint de 5% și față de coroana cehească a fost stabil. Leul are o traiectorie mult mai puțin volatilă decât a restului monedelor, urmare a intervențiilor BNR. Pe de altă parte, odată ce a scăzut, moneda românească nu mai revine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ce se va întâmpla cu leul până la sfârșitul anului. Analiștii au estimat când va fi depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro