Antena Meniu Search
x

Video Cel mai importat aliment. România produce doar 20% din cantitatea necesară: "Dacă nu importăm, preţurile ar exploda"

De la an la an mâncăm tot mai mult din import. Carne, fructe, legume şi lactate. Produsele autohtone nu sunt suficiente. Ca să acoperim nevoia populaţiei, am plătit anul trecut miliarde de euro. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.03.2024, 20:20

Vezi și

Carnea de porc e cel mai importat aliment. Am plătit crescătorilor din alte ţări nu mai puţin de un miliard de euro, cu aproape 28% mai mult faţă de 2022. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În acest frigider ar fi trebuit să găsim carne de porc, numai că este aproape gol. Au mai rămas doar câteva caserole cu carne, iar imaginea ilustrează ce se întâmplă la nivel naţional. Reuşim să producem doar 20% din carnea de porc de care avem nevoie, iar restul, de 80%, vine din import. Numai în 2023 am importat peste 360.000 de tone de carne de porc. 

Sorin Minea, președintele Romalimenta: Atât timp cât România e pe locul 1 la multe lucruri printre care pesta porcină africană şi efectivele de porci sunt diminuate, dacă nu importăm înseamnă să nu avem carne de porc pe piaţă. Preţurile ar exploda a doua zi. 

Ţările din care importăm cele mai mari cantităţi de carne

Pe acelaşi subiect

Aducem cele mai mari cantităţi din Germania, Spania, Polonia sau Ungaria. Inclusiv pentru mezeluri. 

Sorin Minea, președintele Romalimenta: Pot să găsesc, dar cantităţi insuficiente. Şi mai e o chestie care se numeşte preţ. Totdeauna preţul în România a fost mai mare cu 10% decât preţul european. 

Importăm în cantităţi mari şi fructe, legume, lactate sau produse de panificaţie. În acest depozit, spre exemplu, ajunge marfă nu doar din Uniunea Europeană ci şi din afara ei. 

Constantin Dumitriu, vicepreşedinte asociaţie distribuţie de bunuri: Diferenţa poate să ajungă şi la 30%. România a devenit o ţară producătoare foarte scumpă, datorită tuturor măsurilor luate în ultima vreme. Aceste lucruri pun presiune pe bugetul companiei, care n-are ce să facă decât să crească preţurile. Devine necompetitiv şi atunci importurile sunt singura soluţie. 

Alimente de 13,5 miliarde de euro importate în 2023

Anul trecut am importat alimente în valoare de 13,5 miliarde de euro. Cu 2,3% mai mult faţă de 2022. De altfel, deficitul comercial cu produse agroalimentare a ajuns la 1,3 miliarde de euro. 

"Sunt mult mai multe decât cele româneşti. Le caut pe cele româneşti. Dacă nu, caut ce găsesc. Şi preţul contează", spune un român. "Din păcate, nu sunt calitative. De multe ori am văzut la produse, la fructe şi legume, au oarecare iz de ceva", adaugă altcineva. 

Cât despre exporturi, România continuă să se bazeze pe produsele neprocesate: grâu, porumb sau rapiţă. În 2023, exporturile au fost de 12,2 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cel mai importat aliment. România produce doar 20% din cantitatea necesară: "Dacă nu importăm, preţurile ar exploda"