Antena Meniu Search
x

Video Preţuri plafonate la produsele româneşti. Alimentul care s-ar putea ieftini cu 10 lei 

Toate produsele româneşti ar putea avea preţuri plafonate, deci s-ar putea ieftini. Guvernul ia în calcul stabilirea unui adaos comercial de cel mult 20% pentru toate alimentele procesate la noi în ţară, în aşa fel încât să cumpărăm mai multă marfă românească şi nu din import. Între timp, şi alimentele din coşul de bază rămân mai ieftine. 

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 21:45

Vezi și

În această băcănie din Capitală se vând doar alimente româneşti, care vin de la peste o sută de producători din ţară. 

Ştefania Grama, proprietar băcănie: La noi e între 20 şi 50% adaosul. Există produse la care avem un adaos mai mare deoarece există anumite cheltuieli operaţionale mai mari. 

Guvernul îşi doreşte însă un adaos plafonat pentru toate produsele autohtone, în aşa fel încât preţul acestora să scadă

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Retailerii să nu mai pună adaos comercial foarte mare la produsele româneşti. Să nu mai vedem brânză românească cu 10 lei şi brânza din import să fie cu 8 lei. Practic, vor fi eliminaţi intermediarii. Vor avea un adaos comercial foarte mic şi aceasta va fi practicat. Scopul nostru e să scoatem aceşti intermediari. Să legăm cooperativele şi fermierii de magazinele de retail. 

Pe acelaşi subiect

În prezent, adaosul practicat e exagerat în unele cazuri. Spre exemplu, laptele care pleacă de la producător la preţul de 1,5 lei, ajunge, după procesare să coste 3 lei. Iar retailerul pune alte taxe aşa că, într-un final, cumpărăm acelaşi lapte la un preţ dublu sau triplu. Iar asta se întâmplă şi cu alte produse. 

Vladimir, producător ouă: Ouăle de tip ecologic pleacă de la fermă undeva între 12 şi 14 lei o caserolă de 10. Şi le găsim în supermarketuri undeva între 18 şi 22-23 de lei. 

Adaosul ar putea fi plafonat la 20% pentru produsele româneşti

După aceeaşi schemă care se aplică acum alimentelor de bază. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Acest produs - telemea de Sibiu, este 100% românesc. Produs din lapte care provine de la animale crescute la noi în ţară şi procesat în România. Acum, un kg costă în acest magazin 78 de lei. Dacă s-ar plafona adaosul comercial la 20%, un kg de telemea ar ajunge să coste 69 de lei. 

Experţii din industria alimentară nu văd cu ochi buni propunerea Executivului

Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară: Am subvenţionat preţul la struguri veniţi de prin Peru. Măsura este bună. Numai că ea nu se poate aplica. A subvenţiona preţurile produselor româneşti sau a-l obliga pe producător/procesator să scadă procentul de adaos comercial care oricum nu e foarte mare, înasemnă să-o bage pe toţi, pe rând, în faliment. 

Ionuţ Grama, proprietar băcănie: Au mai încercat asta de mai bine de 6 luni. Rezultatele au fost unele sub nivelul aştepărilor lor. Ideea e simplă. Nu intervine statul în economie. Economia merge. Intervine statul în economie, se alege praful de tot. 

Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază va fi prelungită la finalul lunii. Lista finală de produse va fi stabilita de ministrul agriculturii după intalniri cu procesatorii şi retailerii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Preţuri plafonate la produsele româneşti. Alimentul care s-ar putea ieftini cu 10 lei