Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum sunt "ademeniți" tinerii din Generația Z la vot. Sociologii își pun speranțele într-o nouă găselniță

Un milion de tineri sunt aşteptaţi să voteze pentru prima dată la alegerile de duminica viitoare şi sunt atraşi cu jocuri video pentru telefoane mobile. Ca să le arate că sunt o forţă care poate schimba lucrurile, o asociaţie lansează un joc de strategie şi un quizz inspirate de titluri celebre în lumea gamerilor. Sociologii speră că un asemenea mod de împrietenire cu politica ar putea reduce absenteismul tinerilor la vot. 

de Ana Grigore

la 02.06.2024 , 20:32

Vote It şi Demostate sunt jocurile care îndeamnă tinerii să meargă la vot anul acesta, când sunt organizate alegeri europarlamentare, locale, prezidenţiale şi parlamentare. Mulţi membri din generaţia Z vorbesc în termeni vagi despre politică.

"Spune-mi pentru ce votezi tu. În primul rând pentru viitor, pentru modernizarea României, pentru un trai mai bun în ţară", ne-a spus un tânăr.

"M-am uitat la fiecare candidat, m-am documentat, dar o sa mai vorbesc si cu părinţii mei și o să le cer lor opinia mai mult", a mărturisit o tânără.

Vezi și

Aproape jumătate dintre tinerii care au dreptul să voteze prima dată anul acesta sunt în cel mai bun caz indecişi.

Pe acelaşi subiect

"E o sumă mare de tineret care intră în câmpul electoral, mai mare decât oamenii în vârstă, peste 65 de ani. Avem deci doua categorii la capetele spectrului electoral care intră într-o competiţie pentru că, deşi sunt mai puțini, am sentimentul ca cei peste 65 de ani vor fi mai prezenți la vot. Soluţii miraculoase (n.r. de a îi aduce la vot) nu există, dar ceea ce ştim din alte tipuri de experienţe este că au nevoie de o legătură mai profundă cu politica", a explicat Dan Dungaciu, analist politic.

Jocuri pentru a-i aduce mai aproape de politică pe tineri

Aşa au apărut două jocuri video pentru smartphone, create de 16 elevi şi studenţi pasionaţi de tehnologie. Vote It îi apropie de politică pe tineri într-un mod amuzant şi familiar. Jucătorii intră într-o lume populată de animale simpatice. De la simplu cetăţean, pot vor urca în ierarhia politică până la poziţia supremă, în funcţie de deciziile pe care le iau. 

"Poţi să treci prin foarte multe roluri care există într-o democraţie, primar, preşedinte, prim-ministru, şi poţi experimenta viaţa lor şi ce responsabilităţi au în aceste roluri", a explicat Bogdan Gherasim, membru în echipa de creaţie.

Demostate, joc de strategie, provoacă tinerii să pună în practică diferite proiecte pentru o comunitate şi să ia decizii. Scopul este să restaureze democraţia dintr-o ţară fictivă şi să câștige alegerile împotriva personajului negativ.

Sistemul de educaţie de la noi încurajează prea puţin educaţia civică şi politică a tinerilor, în timp ce alte ţări de pe continent sprijină exprimarea lor. În Austria, Belgia, Germania şi Malta, adolescenţii pot să voteze de la 16 ani, iar în Grecia de la 17. 

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri economice » Cum sunt "ademeniți" tinerii din Generația Z la vot. Sociologii își pun speranțele într-o nouă găselniță