Antena Meniu Search
x

Video Dispar facilităţile din IT, construcţii şi agricultură, din septembrie. Patron: "Să îi întrebăm pe angajaţi dacă sunt de acord să le tăiem lor din salariu"

Un milion de angajaţi din construcţii, IT şi agricultură ar putea avea venituri mai mici din toamnă. Statul strânge cureaua și vrea să elimine din facilităţile fiscale pe care le au aceşti salariaţi. Economiştii avertizează, însă, că, prin această măsură, vom rămâne fără specialişti în domeniile vizate. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 29.06.2023, 20:23

Vezi și

Primim miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar trebuie să dăm ceva înapoi. Statul s-a angajat să facă reforme fiscale drastice. Primii vizaţi sunt IT-iştii, care sunt scutiţi de impozitul pe venit. Beneficiul a fost întrodus încă din 2001, pentru a păstra specialiştii în ţară.

Răzvan Sima, fondator firmă IT START-up: Sectorul IT e un driver major pentru economia românească. Este un campion, un tractor al dezvoltării, renunţarea la aceste facilităţi va pune o frână. E foarte simpu pentru o firmă de IT să-şi ia jucăriile şi să plece. 

Până în 2028 impozitarea veniturilor se va face treptat şi pentru acest sector. În IT, salariile pornesc de la 4.000 de lei net pentru un post de junior şi depăşesc 20.000 de lei pentru cei cu experienţă. 

Salariaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară sunt scutiți de mai mulţi ani de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, dar şi de contribuția la pensiile private. Angajaţii din construcţii şi agricultură ar putea să plătească din toamna acestui an contribuţia la sănătate de 10%, prevede planul pregatit de ministrul de Finanţe. Mai mult, salariații din aceste domenii ar putea sa plătească impozit pe venit pe suma care depăşeşte salariul mediu pe economie.

Pe acelaşi subiect

Patronii se plâng că ar trebui să le scadă salariile angajaţilor

Costel este agricultor în judeţul Gorj. Are 9 angajaţi şi culturi afectate de inundaţii. Odată cu eliminarea facilităţilor fiscale, va fi nevoit să le scadă din salariu angajaţilor, care vor câştiga cu 500 de lei mai puţin. 

Costel Hulei, agricultor: Ne îndreptăm spre faliment, să îi întrebăm pe angajaţi dacă sunt de acord să le tpiem lor din salariu.

În construcţii, salariul minim pe economie este de 4.000 de lei brut. 640.000 de angajaţi lucrează în acest domeniu. Ar mai fi nevoie de încă 350.000 de oameni pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele. 

Cristian Erbaşu, Federaţa Patronatelor Societăţilor din Construcţii: În momentul când toate acestea vor dispărea, proiectele din piaţă, în marea majoritate ale statului pe fonduri europene, vor fi blocate. Salariile vor scădea, dacă bruturile rămân la fel, între 30 si 10%.

Facilităţile fiscale vor fi eliminate şi în aceste cazuri, treptat, începând cu 1 septembrie. Până la final de an se va face o economie la bugetul de stat de 6,5 miliarde de lei. 

Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Sunt tipuri de facilităţi fiscale care trebuiesc omogenizate.

În total, cheltuielile cu facilitățile fiscale se ridică la 74 miliarde lei anual.

Dan Schwartz, expert fiscal: O facilitate fiscală cel puţin teroretic trebuie acordată pe termen limitat nu la infinit, la infinit crează distorsiuni, dezinteres pentru alte profesii. Scutirea de acele contribuţii reprezintă un avantaj nu pentru angajaţi, ci pentru angajator.

Anul trecut, economia României a crescut cu 4,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Creşterea economică a fost susţinută de IT, construcţii şi comerţ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Dispar facilităţile din IT, construcţii şi agricultură, din septembrie. Patron: "Să îi întrebăm pe angajaţi dacă sunt de acord să le tăiem lor din salariu"