Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează

Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte miercuri într-o nouă şedinţă pe probleme de politică monetară, după ce, la întâlnirea precedentă din luna iulie, a decis să reducă dobânda cheie la 6,75% pe an.

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 09:37

Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează - Profimedia Images

Potrivit minutei şedinţei din iulie, membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României au apreciat că scăderea recentă şi în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior şi incertitudinile încă ridicate asociate evoluţiilor pe orizontul mai îndepărtat de timp justifică o reducere prudentă a ratei dobânzii de politică monetară.

După amânări repetate, BNR a operat în iulie prima scădere a dobânzii de politică monetară. De la 7%, BNR a decis să scadă dobânda cheie până la 6,75%. O reducere mică, de doar 0,25%, dar importantă pentru că este prima tăiere de dobândă din ultimii trei ani şi jumătate. În ianuarie 2021, dobânda cheie era de doar 1,25%, la un minim istoric, iar de atunci a tot crescut. 

Robor, la 5,81% pe an

Articolul continuă după reclamă

La câteva zile după decizia BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,81% pe an, de la 6,00% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Pe acelaşi subiect

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%. Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 5,87% pe an, de la 6,04%, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la valoarea de 5,92%, de la 6,05%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,90%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?
Observator » Ştiri economice » Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează