Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează

Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României se întâlneşte miercuri într-o nouă şedinţă pe probleme de politică monetară, după ce, la întâlnirea precedentă din luna iulie, a decis să reducă dobânda cheie la 6,75% pe an.

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 09:37

Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează
Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează - Profimedia Images

Potrivit minutei şedinţei din iulie, membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României au apreciat că scăderea recentă şi în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior şi incertitudinile încă ridicate asociate evoluţiilor pe orizontul mai îndepărtat de timp justifică o reducere prudentă a ratei dobânzii de politică monetară.

După amânări repetate, BNR a operat în iulie prima scădere a dobânzii de politică monetară. De la 7%, BNR a decis să scadă dobânda cheie până la 6,75%. O reducere mică, de doar 0,25%, dar importantă pentru că este prima tăiere de dobândă din ultimii trei ani şi jumătate. În ianuarie 2021, dobânda cheie era de doar 1,25%, la un minim istoric, iar de atunci a tot crescut. 

Robor, la 5,81% pe an

Articolul continuă după reclamă

La câteva zile după decizia BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,81% pe an, de la 6,00% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Pe acelaşi subiect

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%. Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 5,87% pe an, de la 6,04%, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la valoarea de 5,92%, de la 6,05%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,90%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri economice » Ședință de politică monetară la BNR, la o lună după reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an. Ce urmează