Antena Meniu Search
x

Euro din nou la paritatea cu dolarul american. Prețurile galopante la energie alimentează temerile legate de recesiune în Europa

Euro a scăzut din nou luni şi a ajuns la paritate cu dolarul american, la fel au scăzut şi acțiunile europene  din cauza creșterii prețurilor la energie care a alimentat temerile că marile economii ale regiunii ar intra într-o recesiune, notează Financial Times.

de Adrian Popovici

la 22.08.2022, 17:43

Economiștii sunt îngrijorați de o posibilă recesiune în zona euro
Euro a ajuns la paritate cu dolarul american. - Hepta

Indicele Stoxx 600 al burselor din Europa a pierdut 1.2%, în timp ce Dax-ul Germaniei a scăzut cu 1.7%. În acest context, euro a scăzut cu 0,4%. ajungând la 0,99 de dolari, coborând din nou sub pragul de 1 de dolari, după ce a atins paritatea cu valuta SUA în iulie, pentru prima dată în două decenii.

Investitorii și economiștii sunt îngrijorați că o creștere a prețurilor la energie va duce la o serie de probleme pentru întreg continentul Un sondaj publicat săptămâna trecută a arătat că îngrijorările investitorilor germani față de evoluția zonei euro au atins un vârf similar celui din momentul crizei economice din 2008.

"Guvernele încep să împartă cu consumatorii costurile tot mai mari ale energiei, iar firmele vor trebui să înceapă să reducă încet producția, în timp ce liniile de aprovizionare sunt lovite de lipsa opțiunilor de transport pe nivelurile scăzute ale apei de pe Rin, a declarat Jordan Rochester, analist, despre situația Germaniei, cea mai puternică economie a UE.

Cum evoluează leul românesc în raport cu principalele valute internaționale?

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,8853 lei, în creştere cu 0,47 bani (+0,10%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,8806 lei. De asemenea, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8814 lei, în creştere cu 3,67 bani (+0,76%), comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,8447 lei, notează Agerpres.

Leul românesc s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0865 lei, în creştere cu 1,97 bani (+0,38%), faţă de 5,0668 lei, cotaţia anterioară. Gramul de aur s-a ieftinit luni până la valoarea de 272,2033 lei, de la 273,1331 lei, în şedinţa precedentă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Euro din nou la paritatea cu dolarul american. Prețurile galopante la energie alimentează temerile legate de recesiune în Europa