Antena Meniu Search
x

Video Guvernul vrea să introducă noi taxe. Cât ar putea costa un litru de suc

Băuturile cu zahăr aduc venituri dulci la buget. În căutare de bani, Guvernul se gândeşte să taxeze din nou sucurile, pe lângă tutun şi alcool. Efectele se vor vedea la raft. O sticlă de 1 litru s-ar putea scumpi cu aproape un leu. Autorităţile speră că astfel vor descuraja şi consumul de produse nesănătoase. Producătorii se plâng de discriminare.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 07.07.2023, 19:52

Vezi și

Băuturile îndulcite s-ar putea scumpi din nou anul acesta. După majorarea TVA cu 10% în ianuarie, autorităţile vor să le aplice producătorilor o taxă sub formă de acciză, după model irlandez. O sticlă de suc la un litru s-ar putea scumpi cu 80 de bani, iar una de doi litri - cu 1 leu şi 60 de bani. "Ne uităm cu mare îngrijorare să vedem noi propuneri care targhetează sectorul nostru. Are un caracter profund discriminatoriu", a declarat Alice Nichita, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.

Ca să acopere fondurile lipsă de la buget, statul ia în calcul şi alte măsuri

Pe lângă banii aduşi la buget, un argument pentru creşterea accizelor este şi faptul că băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt nocive pentru sănătate. Cei mai afectaţi sunt copiii, spun medicii. În România, 1 copil din 2 are probleme cu greutatea. "Reprezintă adevărate bombe metabolice. Calorii foarte multe nedorite, care înseamnă risc metabolic pentru apariţia obezităţii inflantile şi mai departe risc de dezvoltare de diabet zaharat de tip doi", a declarat Cosmin Pena, diabetolog. Statisticile arată că un român consumă în medie 190 de litri de băuturi răcoritoare, sucuri din fructe şi energizante. Suntem pe locul şapte în Europa la acest capitol.

Ca să acopere fondurile lipsă de la buget, statul ia în calcul şi alte măsuri. Mesele la restaurant şi vacanţele s-ar putea scumpi cu 10% chiar din toamnă. La fel şi viciile. Accizele la tutun şi băuturi alcoolice ar putea creşte cu până la 20%. În cazul unei sticle de bere, majorarea va fi de câţiva bani. Pe un pachet de ţigări care costă acum 26 de lei am putea să dăm şi 3 lei în plus. Industria tutunului susține că o creștere a accizelor ar încuraja contrabanda cu țigări. În plus, reclamă că prețurile în România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare.

Analiştii fiscali spun că statul ar trebui să caute banii în altă parte.

"Reducerea evaziunii... Evaziunea este atât de mare pentru că este hotărârea politică de a-i proteja pe cei care fură. Ca să crească veniturile, te uiţi la scutiri, astea-s cele mai simple. Nu poţi să spui că România are cetăţeni de rang întâi şi rangul doi. Adică un constructor sau un it-ist sunt mai importanţi decât un profesor sau un doctor", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal. "Unele dintre aceste "iertăciuni de taxe" sunt stridente și greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT care are cele mai mari venituri din economie să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit", a declarat Eugen Rădulescu, fost director BNR. Măsurile, inclusiv eliminarea facilităţilor fiscale, sunt analizate în coaliţia de guvernare, în contextul în care cheltuielile statului sunt mai mari decât încasările.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Guvernul vrea să introducă noi taxe. Cât ar putea costa un litru de suc