Antena Meniu Search
x

Video În 2022, an cu dobândă şi inflaţie record, românii s-au împrumutat masiv: suma uriaşă luată de la bănci

Într-un an cu dobânzi şi inflaţie record, românii s-au împrumutat masiv de la bănci. În 2022, au luat credite ipotecare în lei şi euro de aproape 25 de miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 20:45

Vezi și

Dorinţa oamenilor de a-şi cumpăra o casă a fost mai puternică decât frica de recesiune. Volumul creditelor ipotecare în lei şi euro a crescut cu peste 15% faţă de 2021 şi a atins un nivel record: aproape 25 de miliarde de lei. Ritmul de creştere a fost însă mai lent faţă de cel înregistrat în 2021. Atunci s-a înregistrat un plus de 40 la sută peste nivelul din 2020.  

Ipotecarele noi în moneda naţională au însumat, în 2022, aproape 24 de miliarde de lei, o majorare de 13% faţă de 2021. La creditele în euro, avansul a fost de două ori mai mare, depăşind 700 de milioane de lei. Explicaţia e simplă: oamenii au luat mai multe împrumuturi în valută, pentru că dobânzile sunt mai mici decât la împrumuturile în lei.

Acest apetit pentru credite ipotecare într-un an măcinat de inflație și de dobânzi record a adus câştiguri record pentru bănci. Acestea sunt de trei ori mai profitabile decât în Franţa sau Germania. La o distanţă relativ mică de România, se află băncile din Slovenia, Grecia, Cehia şi Norvegia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » În 2022, an cu dobândă şi inflaţie record, românii s-au împrumutat masiv: suma uriaşă luată de la bănci