Antena Meniu Search
x

În cât timp iese alcoolul din sânge. La câte ore după ce ai băut poţi să conduci

Mulţi dintre şoferii români s-au obişnuit, din păcate, să calce pe bec, astfel că poliţişti prind în mod constant câteva zeci sau chiar sute de şoferi care conduc maşini după ce au băut, aşa că ar fi bine să vedem în cât timp iese alcoolul din sânge.

de Redactia Observator

la 20.07.2023, 08:35

Şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie riscă inclusiv să fie condamnaţi la închisoare
Şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie riscă inclusiv să fie condamnaţi la închisoare - Profimedia
  • Şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie riscă să fie inclusiv condamnaţi la închisoare.

Statisticile din România sunt alarmante din toate punctele de vedere. În 2020, de exemplu, 12.823 de şoferi români au fost trimişi în judecată pentru că au condus o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice.

Vorbim aici doar de şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Iar cifrele în ceea ce priveşte şoferii români prinşi băuţi la volan s-au menţinut constante în ultimii ani.

Mulţi dintre românii prinşi băuţi la volan dau vina pe elemente care ţin de involuntariat, dar asta nu îi scuză, iar specialiştii susţin că ei ar trebui să fie atenţi la anumite aspecte.

Ce se întâmplă în corpul tău când consumi alcool

Pe acelaşi subiect

Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism. Corpul omenesc luptă, practic, pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată.

De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care anumiţi şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore bune după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.

În cât timp iese alcoolul din sânge

Viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulţi factori, conform specialiştilor. Ne gândim inclusiv la sexul persoanei respective, pentru că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii.

Viteza de eliminare a alcoolului din sânge mai depinde de vârsta persoanei respective, de alimentele ingerate, dar şi de momentul zilei, ştiut fiind faptul că alcoolul se metabolizează mai repede la sfârşitul zilei.

În principiu, vorbim de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Concret, asta înseamnă că un şofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0. 

Contează ce băutură ai consumat?

În principiu, nu contează neapărat tipul de băutură consumat ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă. Asta înseamnă că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere.

Iar specialiştii atrag atenţia că nu există posibilitatea concretă de a accelera procesul de a deveni sobru. Nici măcar consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.

Cât timp poate fi detectat alcoolul în aerul expirat

De obicei, cam indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

Cum se pedepseşte în România conducerea sub influenţa alcoolului

În ceea ce priveşte alcoolemia la volan, specialiştii susţin că există acest prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală.

Adică, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului. Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » În cât timp iese alcoolul din sânge. La câte ore după ce ai băut poţi să conduci