Antena Meniu Search
x
LIVE

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut marţi la 1,70%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut marţi de la 1,69% la 1,70%, potrivit datelor publicate de instituţie. Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 1,74%.

De Redactia Observator la 16.03.2021, 15:36
Bancnote Ron
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Indicele ROBOR la data de 16 martie 2021

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de luni, 15 martie 2021, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă, potrivit news.ro.

Valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Indicele ROBOR la 3 luni a crescut marţi la 1,70%

Breaking News

O scrisoare bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a fost rănit uşor

O scrisoare bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a fost rănit uşor