Antena Meniu Search
x

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat, ROBOR la 6 luni a scăzut

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas la 2,04% miercuri, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 19.11.2020, 15:21

Bancnote  Ron
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat, ROBOR la 6 luni a scăzut - Profimedia
  • ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România
  • Evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În schimb, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 2,11% la 2,10%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a menţinut joi rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 precum şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

Potrivit news.ro, Banca Naţională a României a publicat în mai 2019 indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). Acesta înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Pentru al treilea trimestru din 2019, nivelul acestuia a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat, ROBOR la 6 luni a scăzut