Antena Meniu Search
x

Întărirea dolarului devalorizează monedele din întreaga lume și tulbură economia mondială

Dolarul american este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, devalorizând monedele din întreaga lume şi tulburând perspectivele pentru economia globală, deoarece impactează totul, de la costul unei vacanţe în străinătate la profitabilitatea companiilor multinaţionale.

de Redactia Observator

la 17.07.2022, 16:44

dolari americani
Întărirea dolarului devalorizează monedele din întreaga lume și tulbură economia mondială - Shutterstock (imagine ilustrativă)

The New York Times scrie că dolarul este omniprezent în economia globală, reprezentând aproximativ 90% din toate tranzacţiile valutare ce însumează o activitate de 6 trilioane de dolari în fiecare zi înainte de pandemie, de la turişti care îşi folosesc cardurile de credit până la companii care fac investiţii internaţionale majore.

Dolarul crește în perioade de criză, fiind considerat sigur și stabil

Fiind cea mai importantă monedă din lume, dolarul creşte adesea în perioadele de tulburări, în contextul în care investitorii îl consideră relativ sigur şi stabil. Dolarul a câştigat în ultimele luni pe măsură ce inflaţia a crescut, ratele dobânzilor au crescut şi îngrijorările legate de creştere s-au înrăutăţit. „Este un amestec destul de greu”, a spus Kamakshya Trivedi, şeful unui grup de cercetare de piaţă de la Goldman Sachs.

Principala modalitate de a măsura puterea dolarului este indexarea acestuia faţă de un coş de valute ale unor parteneri comerciali importanţi precum Japonia şi zona euro. Prin această măsură, dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după ce a câştigat peste 10% în acest an, o mişcare uriaşă pentru un indice care se modifică de obicei cu fracţii mici în fiecare zi, transmite MEDIAFAX.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Întărirea dolarului devalorizează monedele din întreaga lume și tulbură economia mondială