Antena Meniu Search
x

Video Ce înseamnă aprecierea puternică a dolarului pentru economia românească. Comerciant: "Este o adevărată nenorocire"

Încă o lovitură în buget. Carburanţii şi gazul vor costa mai mult. La fel şi orice altceva e adus din afara Uniunii Europene. Şi asta pentru că dolarul s-a apreciat puternic, iar acum valorează cât un euro, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. Din cauza războiului din Ucraina, investitorii se orientează către bancnota verde, considerată o investiţie mai sigură decât moneda europeană. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 12.07.2022, 21:58

Vezi și

Dolarul a atins un nivel record şi este acum egal cu euro. Asta înseamnă că importurile de energie şi mărfuri din afara Uniunii Europene vor fi mai scumpe. Comercianţii care aduc marfa din China sau Turcia sunt printre cei mai afectaţi.

Ştefania, comerciant: Dolarul afectează foarte mult preţul de achiziţie. În raport cu anul trecut, cred că sunt peste 30% majorate. 

Dorin, comerciant: Este o adevărată nenorocire care va veni ca un tăvălug asupra noastră şi clar că până la urmă, în următoarele 6 luni, va fi stop în ceea ce inseamnă acest comert de nişă. 

Un dolar mai puternic scumpeşte şi benzina

Pe acelaşi subiect

România importă 70% din necesarul de petrol. Iar barilul e plătit în moneda americană. 

Mihnea Cătuţi, expert energie: Majoritatea tranzacţiilor pe pieţe de petrol sunt cu dolari. Ne asteptăm ca preţul la care UE să cumpere petrol să fie mai ridicat. 

Şi preţul gazului a explodat în ultimele luni, o consecinţă a războiului din Ucraina. Gazul e plătit, la fel, în dolari. 

Mihnea Cătuţi, expert energie: Cred că UE trebuie să se pregătească pentru o iarnă fără gaze din Federaţia Rusă. Trebuie să fim pregătiţi pentru preţurile combustibililor.

Investitorii își transferă economiile din euro în dolari

Dolarul se apreciază pentru că mulți investitori şi-au mutat economiile din euro în moneda americană. Odată cu euro, se depreciază şi leul în faţa dolarului. 

Adrian Negrescu, economist: Sunt deja foarte mulţi români care şi-au scos banii din bănci, banii din lei, şi i-au schimbat în valută. Să-ţi ţii banii într-o monedă străină poate fi o soluţie în momentul inflaţiei.

Moneda americana s-a apreciat cu 14% de la inceputul anului, lucru care a dus şi la scăderea exporturilor pe baza dolarului. 

Mihai Ionescu, Asociaţia Importatorilor şi Exportatorilor: Este pentru prima dată după mulţi ani când exporturile au început să scadă în zona extra UE. Am avut o cădere de peste 20% în prima decadă a lunii iulie, în timp ce importurile cresc vertiginos. 

Analiştii cred că moneda euro va continua sa se deprecieze în raport cu dolarul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ce înseamnă aprecierea puternică a dolarului pentru economia românească. Comerciant: "Este o adevărată nenorocire"