Antena Meniu Search
x

Investiţie de 1,4 miliarde de euro într-un oraş din România. O nouă fabrică va genera 8.000 de locuri de muncă

8.000 de locuri de muncă vor fi disponibile pentru muncitorii din Galaţi. O nouă fabrică destinată construcţiei bateriilor pentru maşinile electrice va fi ridicată în Galaţi, de către compania belgiană  Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), cu o investiţie de 1,4 miliarde de euro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 27.06.2023, 15:49

Investiţie de 1,4 miliarde de euro într-un oraş din România. O nouă fabrică va genera 8.000 de locuri de muncă
Investiţie de 1,4 miliarde de euro într-un oraş din România. O nouă fabrică va genera 8.000 de locuri de muncă - Abee Group

Potrivit sursei citate, anunţul oficial privind această investiţie a avut loc, marţi, la Primăria din localitatea Ninove, din Belgia, eveniment la care au participat reprezentanţi ai companiei ABEE şi înalţi oficiali: prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, directorul general din cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul Economiei din România, Ştefan Radu Oprea, primarul localităţii Ninove, Tania De Jonge, europarlamentarul Dan Nica şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

"Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat că am participat astăzi, alături de o importantă delegaţie din România, la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale ţării noastre cu Belgia. Este o investiţie majoră, de 1.4 miliarde de euro, pentru realizarea căreia s-a muncit destul de mult în ultima perioadă şi care necesită eforturi şi mai mari pentru a fi implementată. Nu a fost uşor să aducem acest proiect la Galaţi pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacţie că, ajungând în acest punct al proiectului, oraşul nostru şi întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câştigat.

Şi prin această importantă investiţie, Galaţiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poartă strategică în estul Uniunii Europene. Prin ridicarea fabricii de baterii pentru maşinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forţa de lucru din zonă, bine pregătită, le aştepta cu interes. Le mulţumesc reprezentanţilor companiei ABEE, oficialilor belgieni şi români, domnului europarlamentar Dan Nica şi domnului consilier de stat Florin Spătaru. În acest fel, Galaţiul devine un reper important în domeniul fabricării bateriilor electrice la nivel internaţional", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Mii de oameni vor beneficia de noi locuri de muncă

Pe acelaşi subiect

Astfel, compania ABEE va dezvolta în România proiectul Romvolt, în speţă construirea unei fabrici de producţie de celule pentru bateriile proiectate pentru maşini electrice.

"Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă. Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanţul valoric al bateriilor la nivel european şi îşi propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producţia şi utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă", au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE.

Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă Galaţi, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri economice » Investiţie de 1,4 miliarde de euro într-un oraş din România. O nouă fabrică va genera 8.000 de locuri de muncă