Antena Meniu Search
x

Investiţie masivă de 1,4 miliarde de euro în Galaţi. O fabrică ultramodernă va fi gata în 2026

O companie belgiană pregăteşte o investiţie masivă de 1,4 miliarde de euro în Galaţi. Noua fabrică ar trebui să fie gata în 2026, urmând ca până în 2030 să devină funcţională o a doua uzină, auxiliară celei dintâi.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 09:24

Investiţie masivă de 1,4 miliarde de euro în Galaţi. O fabrică ultramodernă va fi gata în 2026
- Profimedia - imagine ilustrativă

Potrivit viaţaliberă.ro, belgienii de la Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) se pregătesc să intre pe piaţa din România şi vor să construiască o fabrică de baterii electrice la Galaţi. Investiţia totală s-ar ridica la 1,4 miliarde de euro. Belgienii activează deja în Turcia şi Macedonia şi vor să-şi extindă operaţiunile şi în ţara noastră.

În acest sens a fost deja înregistrată ABEE Rom-Volt, o subsidiară a grupului belgian. Belgienii promit că vor avea o capacitate de producţie de 22 GWh pe an şi vor dezvolta şi o unitate de reciclare a bateriilor electrice de 50.000 tone pe an. Conform proiectului, până la mijlocul anului 2024 ar urma să fie obţinute toate avizele tehnice şi administrative, în 2025 vor fi achiziţionate liniile de producţie şi spaţiile efective în care va funcţiona uzina, iar din 2026 fabrica va deveni complet operaţională.

În faza a doua, în intervalul 2028-2030, belgienii vor construi şi o "anexă" a fabricii principale. Va fi ridicată o unitate destinată special colectării şi reciclării bateriilor electrice, unitate ce ar urma să aibă o capacitate de 50.000 de tone pe an. Doar această fabrică complementară ar costa în jur de 200 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Investiţie masivă de 1,4 miliarde de euro în Galaţi. O fabrică ultramodernă va fi gata în 2026