Antena Meniu Search
x

OMV Petrom cumpără Renovatio şi devine cel mai mare jucător de pe piața stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice

OMV Petrom a anunţat oficial că va cumpăra Renovatio, proprietarul celei mai mari reţele de staţii de încărcare a vehiculelor electrice din România. Totodată anunță o investiție de 1,3 miliarde de euro în centrale eoliene și fotovoltaice. Compania va deveni astfel cel mai mare jucător de pe piața stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice din ţară. OMV Petrom va avea circa 670 de staţii de încărcare.

de Redactia Observator

la 30.04.2024, 11:32

OMV Petrom cumpără Renovatio şi devine cel mai mare jucător de pe piața stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice
OMV Petrom cumpără Renovatio şi devine cel mai mare jucător de pe piața stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice - Shutterstock

OMV Petrom va achiziţiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian şi 50 MW fotovoltaic, a transmis compania printr-un comunicat citat de Agerpres. Proiectele vor fi dezvoltate, construite şi operate în parteneriat cu RNV Infrastructure.

OMV va avea cea mai mare reţea de încărcare pentru vehicule electrice din România

Mai mult, OMV Petrom va achiziţiona integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare pe plan local, cu perspective de creştere la aproximativ 650 până în 2026. Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom, împreună cu Renovatio, planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde de euro, inclusiv finanţare bancară, în surse regenerabile în România.

"Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacţii progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic şi diversificat de proiecte regenerabile. Ambiţia noastră este să ne menţinem poziţia de lider în domeniul energiei in sud-estul Europei, transformând în acelaşi timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", a declarat Christina Verchere, director general al OMV Petrom.

Pe acelaşi subiect

OMV Petrom va avea circa 670 de staţii de încărcare

Contribuţia OMV Petrom pentru achiziţia şi construcţia acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro, iar finalizarea tranzacţiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiţii.

"Încă de la începuturile sale, Renovatio a ţintit către un viitor mai curat şi resurse utilizate eficient. Suntem încântaţi de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în România şi pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte şi valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum şi a unui mediu mai sănătos pentru industrie şi comunitate", a afirmat, la rândul său, Aurel Arion, director general Renovatio.

Prin achiziţionarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic şi cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic naţional de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producţia între 2025 - 2027.

Proiectelor li s-a acordat deja acces la reţeaua naţională de transport a energiei electrice, se precizează în comunicat. De asemenea, odată cu achiziţionarea a 100% din acţiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilităţii electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la reţeaua existentă.

OMV Petrom avea la finalul lui 2023 270 de puncte de încărcare

La sfârşitul anului 2023, reţeaua regională OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. "Dezvoltarea reţelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România şi în regiune", se mai spune în comunicatul OMV Petrom.

Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager şi dezvoltator în sectorul energiei regenerabile. Operând de peste 20 de ani de-a lungul întregului lanţ valoric şi ciclu de viaţă al proiectelor regenerabile, Renovatio a acumulat expertiză extinsă în dezvoltarea, ingineria, achiziţiile şi gestionarea operaţională a activelor eoliene şi fotovoltaice şi are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene şi +800 MW de proiecte fotovoltaice) în România şi pe alte pieţe emergente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » OMV Petrom cumpără Renovatio şi devine cel mai mare jucător de pe piața stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice