Antena Meniu Search
x

Video Paradox românesc. De ce fac românii tot mai multe credite pentru locuințe, deși toate se scumpesc iar la graniță e război

Nici războiul, nici facturile tot mai mari nu-i sperie pe români, care vor în continuare să fie proprietari în casa în care stau. Aşa că se împrumută în continuare de la bănci, după cum arată datele publicate astăti de Banca Naţională a României.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 27.04.2022, 20:42

Vezi și

În luna martie, au fost cu aproape 16% mai multe credite faţă de perioada similară din 2021. Toate împrumuturile acordate în piață au ajuns la valoarea de 336,1 miliarde lei. Creditele în lei au cea mai mare pondere în totalul împrumuturilor: peste 70%, cealaltă parte fiind reprezentată de imprmuturi în alte valute.

Faptul că românii se împrumută, în continuare, în număr mare, are mai multe explicații, spun analiștii. În primul rând dobânzile din piață sunt, încă, la un nivel scăzut. Creditele noi se raportează la IRCC - indice care nu înglobează în momentul de față creșterile de politică monetară. Pe de altă parte, teama față de imprevizibilul generat de războiul din Ucraina s-a mai risipit în rândul celor care vor să își cumpere o locuință și au, acum, curaj pentru a face noi achiziții, prin urmare se împrumută mai mult. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Paradox românesc. De ce fac românii tot mai multe credite pentru locuințe, deși toate se scumpesc iar la graniță e război