Antena Meniu Search
x

Video Pizza cu "aromă" de scumpiri. Cât costă acum cea mai "livrată" mâncare din România

Nici mâncarea fast-food n-a scăpat de scumpiri. Pizza, spre exemplu, costă acum mai mult şi cu 20%, din cauza creşterii preţurilor la toate ingredientele folosite pentru prepararea produselor, dar şi a scumpirilor din energie

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 06.04.2022, 21:25

Vezi și

Pizza este cea mai "livrată" mâncare din România. În pandemie, comenzile online au crescut cu o treime. Acum şi preţurile au urcat cu peste 30%. "Frunizorii cu care noi lucrăm ne-au anunţat că în următoarele 2 - 3 luni vor urma alte scumpiri care vor mai adăuga încă 20% la scumpirile deja existente", spune Petrică Ivan, proprietar restaurant. 

Pizza s-a scumpit

Acum doi ani, o pizza costa între 20 şi 30 de lei. În prezent, cea mai ieftină este 28 de lei. Şi în curând va trece de 30 de lei. "Vom fi obligaţi să umblăm la preţurile pe care le avem în meniu, cu 5-6%, ca să reuşim să ne acoperim costurile", crede Petrică Ivan.   

Aceeaşi situaţie şi în restaurantele care importă toate ingredintele din Italia. Chiar dacă euro nu a crescut, toate sortimentele de pizza costă cu 10% mai mult. Cea mai scumpă se apropie de 50 de lei. "Am avut câteva majorări, nu exagerate, dar sunt datorate fluctuaţiei de preţuri de materie primă. Toate implică transport", explică Alex Ilinca, reprezentant pizzerie. 

Pe acelaşi subiect

Ingredientele costă mai mult

Dacă alegem să mâncăm o pizza sută la sută românească, vom plăti mai mult pentru ea. Asta pentru că toate ingredientele s-au scumpit. Spre exemplu, uleiul, care este mai scump cu 26%, sau făina românească, ce s-a scumpit cu 16%. Pentru lactate, producătorii platesc şi cu 10% mai mult, iar pentru mezeluri cu 5%. 

Preţurile la covrigării

Varianta low cost este la covrigăria de cartier. O felie de pizza e acum 6 lei, cu un leu mai mult ca la începutul anului. "Salariile n-au mai crescut. Sau dacă au crescut, suntem un caz fericit. Dar nu compensează cu scumpirile creşterile salariale", comentează un trecător. 

Doar în Bucureşti sunt plasate zilnic peste 5.000 de comenzi de pizza, comanda medie fiind de trei bucăţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Pizza cu "aromă" de scumpiri. Cât costă acum cea mai "livrată" mâncare din România