Antena Meniu Search
x

Video Poliţiştii se revoltă că nu se vor mai putea pensiona la 47 de ani şi vor să se retragă acum. Ce spune un fost comisar despre pensia sa de 6.500 lei

Se anticipează un val de demisionări din Ministerul de Interne şi din Ministerul Justiţiei. Sindicaliştii au declarat că 20% din poliţişti ar putea părăsi posturile, dacă va avea loc reforma pensiilor speciale. În cazul acestora, autorităţile ar urma să crească vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.10.2022, 20:19

Poliţiştii nu vor mai putea să se pensioneze prea devreme. Vezi și

"Eu am lipsit de lângă familie aproape 9 ani. N-am fost lângă copiii mei, lângă părinţii mei, lângă fraţii mei. 9 ani am lipsit de acasă, cam atât e pregătirea unui militar. Aveam 3.515 lei, atât e pensia sublocotenentului Marius Apostol, militar în teatrul de operaţiuni Afganistan. Iar la ora actuală am 3.618 lei, atât a considerat statul român că merit", a declarat veteranul de război Marius Apostol. El a ieşit la pensie în 2018, la 49 de ani. Militarii ca el ar putea fi obligaţi să stea în câmpul muncii până la 65 de ani. 

Poliţiştii nu vor mai putea nici ei să se pensioneze prea devreme. Până acum, ei puteau să încheie serviciul chiar şi la 47 de ani, iar asta fără să participe la misiuni în teatrele de operaţii. Sindicatele din poliţie spun că modificarea legii va duce la un val de pensionări înainte de intrarea în vigoare a legii. 

Reforma pensiilor speciale ar aduce un val de demisii

"Nu ar conduce la altceva decât la ieşirea masivă a poliţiştilor cu experienţă, pe care în acest moment îi avem şi de experienţa cărora ne putem încă folosi. Şi atunci automat sistemul de siguranţă publică va întâmpina dificultăţi", a declarat preşedintele Europol, Dan Saltelechi.

Noile modificări ar viza aproximativ 10 mii de poliţişti, din 50 de mii. Vârsta de pensionare a magistraţilor ar creşte şi ea, până la 65 de ani, iar pensiile speciale ale acestora ar putea fi reduse de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.

Reforma pensiilor speciale, asumată de România în PNRR, trebuie adoptată până la finalul acestui an. Banca Mondială propune creșterea treptată a vârstei de pensionare cu 6 luni ani în fiecare an calendaristic, până când aceasta va ajunge la 65 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Poliţiştii se revoltă că nu se vor mai putea pensiona la 47 de ani şi vor să se retragă acum. Ce spune un fost comisar despre pensia sa de 6.500 lei