Antena Meniu Search
x

ROBOR scade, IRCC creşte. BNR estimează că indicele la 6 luni va atinge vârful în luna aprilie

Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o uşoară scădere, marţi, ajungând la 6,95%. Pe de altă parte, BNR se așteptă ca indicele IRCC, pentru creditele luate după mai 2019, să atingă vârful în luna aprilie. "Nu vom mai avea dobânzi mici în viitor", susțin analiştii de la Banca Națională.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 09:55

ROBOR scade, IRCC creşte. BNR estimează că indicele la 6 luni va atinge vârful în luna aprilie
ROBOR scade, IRCC creşte. BNR estimează că indicele la 6 luni va atinge vârful în luna aprilie - Shutterstock

Scăderea ROBOR-ului de la 8,21% (maximul atins în luna octombrie 2022) aduce după sine şi rate puţin mai mici pentru românii cu credite în lei. Însă, pentru cei cu ratele calculate în funcţie de IRCC, veştile nu sunt la fel de bune. Indicele la 6 luni va atinge vârful în aprilie 2023, potrivit analiştilor BNR.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la Europa FM.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » ROBOR scade, IRCC creşte. BNR estimează că indicele la 6 luni va atinge vârful în luna aprilie