Salariul minim a fost majorat cu 200 de lei. Angajații pot cere măriri
Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
"Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul 'Sprijin pentru România', elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare, a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii", a precizat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului, potrivit AGERPRES.
El a precizat că de această măsură vor beneficia şi persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2022 inclusiv.
"Angajaţii pot beneficia astfel de o creştere salarială necesară pentru a putea face faţă acestei perioade marcate de creşterea preţurilor la produsele de bază. Categoria de cetăţeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate chiar mai greu decât alte categorii, de această perioadă complicată. Este o măsură care vine în sprijinul angajaţilor, dar, în egală măsură, şi în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii micii fără a dubla această responsabilitate asumată şi prin taxe şi impozite suplimentare", a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului, menţionând că prevederile ordonanţei de urgenţă nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice.
Aproape 300.000 de români nu vor mai plăti impozitul pe venit şi contribuţia la sănătate
Șeful statului a promulgat legea prin care - de luna viitoare - angajaţii din agricultură şi din industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit şi nici contribuţia la sănătate. Iar dacă doresc, nu vor mai da niciun leu la Pilonul II de pensii.
Singurii angajaţi din agricultură şi din industria alimentară care vor fi taxaţi sunt cei care câştigă, lunar, 30.000 de lei. Puţini la număr, evident. De asemenea, salariul minim din agricultură şi din industria alimentară s-a fixat la 3.000 de lei. În orice caz, din luna iulie, chiar si un contabil - de exemplu - care este angajat în industria alimentară va câştiga mai mult decât un omolog care lucrează într-un alt sector. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România există aproximativ 30.000 de oameni care lucrează în agricultură şi în industria alimentară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰