Video România are depozitele de gaze pline, dar în cazul unei ierni grele vor exista întreruperi. Autorităţile dau asigurări că nu vom fi afectaţi
România are stocurile de gaze aproape de 100%, un nivel care nu a fost atins niciodată. Deşi autorităţile prezintă acest lucru ca soluţia salvatoare pentru la iarnă, specialiştii sunt rezervaţi. În scenariul unei ierni grele, tot va fi nevoie de întreruperea unor consumatori industriali.
Trei miliarde de metri cubi de gaze sunt acum înmagazinate, adică 98% din capacitatea totală. La un consum anual de 11 miliarde de metri cubi, stocurile acoperă 30% din necesar sau două luni şi jumătate de consum. "Am văzut şi previziunile meteorologice pentru această iarnă. Nu se anunţă o iarnă foarte grea. Suntem pregătiţi", a declarat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. Şi cam aici se termină veştile bune şi optimismul. O iarnă grea ar da peste cap toate calculele. Fostul şef al Romgaz spune că am putea avea nevoie şi de importuri dacă va fi ger. Nu pentru că gazul stocat ar fi insuficient, ci pentru că există o limită a cât putem extrage zilnic din depozite.
O plasă de siguranţă ar fi contractele de import
Şi cam aici se termină veştile bune şi optimismul. O iarnă grea ar da peste cap toate calculele. Fostul şef al Romgaz spune că am putea avea nevoie şi de importuri dacă va fi ger. Nu pentru că gazul stocat ar fi insuficient, ci pentru că există o limită a cât putem extrage zilnic din depozite. "În situaţia în care aceste gaze de import nu vor exista, iar iarna va fi una grea, asta înseamnă că va trebui să aplicăm planurile pentru situaţii de urgenţă, limitarea consumului pentru anumiţi consumatori industriali", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
În plus, din gaz se produce şi curent. Şi nu ne putem baza prea mult pe celelalte surse. Energia produsă de hidrocentrale a scăzut cu peste un sfert față de anul trecut din cauza secetei. Salvarea neaşteptată ar putea veni.... din vânt. Duminică, principala sursă de generare a energiei electrice a fost energia eoliană. "Suntem la mâna vremii, dar şi a sorţii. S-ar putea să nu am temperaturi neapărat foarte scăzute, dar să am o iarnă în care să nu bată vântul, în care acoperirea cu nori este foarte ridicată, o iarnă foarte secetoasă", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
O plasă de siguranţă ar fi contractele de import. O misiune grea, pentru că bătălia pe gaz e acerbă. Dacă ne vom concentra şi vom exploata ce avem, ar putea veni vremuri fără emoţii pentru noi. "România nu are probleme din punct de vedere al resurselor de gaze, dar trebuie să pună accent pe investiţiile de dezvoltare în noile capacităţi de producţie", a declarat Vasile Cârstea, directorul Depogaz. Şi, dacă iarna va fi blândă, am putea ieşi din sezonul rece stocuri mari de combustibil. Directorul Transgaz speră că scenariul de anul trecut se va repeta. "România va fi intr-o situaţie fericită, că, dacă nu se vor consuma, şi nu au cum să se consume toate cele 3 mld mc, rămânem cu un stoc de la care pornim cu înmagazinările primăvara", a declarat Ion Sterian, director general Transgaz. Consumatorii casnici nu riscă în niciun scenariu să rămână fără electricitate sau gaz. În plus, ei sunt protejaţi şi prin preţ. Tariful este plafonat la 31 de bani pe kWh şi este valabil până în august anul viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰