Guvernul german alocă 83 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate
Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută, pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate, într-o încercare de a-şi proteja economia, conform unui proiect consultat de Reuters, relatează Agerpres. Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie pentru gospodării şi IMM-uri.
Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Cifra de 83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai precisă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei, pentru atenuarea poverii creşterii preţurilor energiei asupra industriei şi gospodăriilor.
Plafonarea preţului la gaze
Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării şi IMM-uri, precum şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmând ca gazul să fie plătit la preţul pieţei.
- Olaf Scholz îşi justifică vizita în China, după ce aliaţii europeni şi americani au criticat aspru Germania
- Băncile de alimente nu mai fac faţă cererilor, iar donaţiile scad de la o zi la alta. Peste 2 milioane de nemţi...
- Scandal în Germania. Autorităţile vor să crească abonamentul de transport public de la 9 la 49 de euro
Măsura, criticată la nivelul UE
Germania merge înainte cu planul uriaş de ajutor împotriva creşterii preţului la energie.
Ajutorul masiv promis de cancelarul german Olaf Scholz companiilor şi gospodăriilor va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2023 pentru a combate inflaţia provocată de creşterea costurilor energetice, măsură criticată de partenerii europeni ai Germaniei, care consideră că acest ajutor distorsionează concurenţa în interiorul UE.
''Este important pentru noi toţi să găsim mijloacele de a diminua povara asupra cetăţenilor (...), companiilor mici şi mari, astfel încât să traversăm împreună această perioadă'', a declarat cancelarul german Olaf Scholz în urma unei consultări cu responsabilii regionali, a transmis AFP, potrivit Agerpres.
Rata inflaţiei a depăşit 10% în Germania
Plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate a fost concepută ''pentru ca cetăţenii să nu fie preocupaţi de facturile lor'', în timp ce rata inflaţiei a depăşit 10% în Germania. Acest ajutor este componenta principală a unui plan de 200 de miliarde de euro anunţat în septembrie de guvernul de la Berlin, plan care a iritat mai mulţi parteneri europeni ai Germaniei, ce au acuzat-o că-şi urmăreşte doar propriul interes.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰