Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Psihoza războiului a pus stăpânire pe România: oamenii îşi fac provizii, schimbă leii în euro sau stau la cozi la paşapoarte

Războiul din Ucraina îi pune pe gânduri pe mulţi dintre români. Speriaţi de ce se întâmplă aproape de graniţă, oamenii îşi fac provizii de combustibil, schimbă leii în euro sau se grăbesc să îşi facă paşaportul. Psihologii spun că frica de conflict este normală, dar ne avertizează că panica nejustificată ne poate îmbolnăvi.

de Redactia Observator

la 08.03.2022 , 19:29

Imaginile cu mașinile blocate la frontiera Ucrainei, multe rămase în pană de combustibil, i-au determinat pe orădeni să își facă rezerve în canistre și bidoane. "Aici am un rezervor, am mai făcut plinul la maşină şi probabil că voi mai încerca să fac tot aşa, un plin să-l am. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva şi famila trebuie să plece", spune un şofer.

În Braşov, oamenii stau la coadă să îşi reînnoiască paşapoartele. "Va trebui poate la un moment dat să pleci din ţară şi nu ai ce pe să pui mâna. E normal să fim toţi panicaţi din motivele axcestea pentru că e ceva nou şi nu ştim ce se poate întâmpla", spune un bărbat. Cine se programează online mai găseşte loc abia la mijlocul lui aprilie. Sociologii spun că oamenii au tendinţa de a se panica, iar acest lucru dă naştere unor comportamente de autoapărare.

Ce spun specialiştii

Vezi și

"Ele fiind generate uneia dintre cele mai puternice sentimente: frica, frica de necunoscut, frica de ziua de mâine, frica de anumite evenimente neaşteptate, neprevăzute şi nedorite", a declarat Aurelian Danu, sociolog. Psihologii ne avertizează că putem ajunge foarte uşor la anxietate. E important să ne păstrăm calmul şi să nu ne bombardăm cu informaţii care ne fac rău.

"Tu nu eşti psihoterapeut şi nu eşti antrenat să faci faţă la o avalanşă foarte mare de stimuli emoţionali. Ai grijă la persoanele care sunt în preajma ta. Încearcă să limitezi bariera cu oamenii care sunt foarte panicaţi", a declarat Aurora Simigiu, psiholog. Pentru liniştea noastră, analiştii financiari ne sfătuiesc să avem o rezervă de hrană, dar şi de bani cash care să ne ajungă o săptămână-două. Situaţia de acum seamănă cu ce s-a întâmplat la începutul pandemiei, când oamenii goleau rafturile magazinelor. Comercianţii ne asigură că stocurile sunt suficiente şi nu e nevoie să ne facem provizii pentru perioade îndelungate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Psihoza războiului a pus stăpânire pe România: oamenii îşi fac provizii, schimbă leii în euro sau stau la cozi la paşapoarte