Antena Meniu Search
x

Video Românii, îngrijoraţi după ce Guvernul a plafonat preţul lemnelor de foc. Milioane de familii sunt vizate

Guvernul a plafonat preţul lemnelor de foc la 400 de lei pe metru cub, iar oamenii se plâng că bunele intenţii nu le ţin de cald. Chiar dacă găsesc lemne la acest preţ, ei trebuie să plătească bani şi pe transport, aşa că preferă să cumpere fără factură de la samsari sau să le ia ilegal, din pădure. În România, una din două familii se încălzeşte cu lemne. 

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 20:51

Guvernul a plafonat preţurile lemnelor, iar milioane de familii din România riscă să nu aibă cu ce să se încălzească la iarnă Vezi și

Conform plafonului stabilit de Guvern, preţul unui metru cub de lemn este acum de 400 de lei. Oamenii se plâng că guvernanţii nu au luat în calcul şi transportul de la Ocolul Silvic până acasă, care poate ajunge la 200-300 de lei, dar nici costul încărcării maşinii. Prin urmare, mulţi dintre ei preferă să cumpere de la samsari care aduc lemnul de foc din Bulgaria, direct acasă. În acest caz, costul este de 600 de lei pe metru cub. 

Românii, îngrijoraţi că nu se vor putea încălzi la iarnă

"Mai iei o haină, mai iei o asta. E foarte greu. Ei (politicienii) nu se gândesc la omenirea asta, am muncit și noi. Un palet de lemne, opt milioane… Își bat joc de noi", a declarat Marieta Totora, o femeie care este nevoită să se descurce cu 1.000 de lei pe lună. La fel ca alte milioane de români, ea se teme că nu va avea cum să cumpere lemne în această iarnă.

Specialiştii reclamă că plafonarea a fost stabilită "din pix". Prețul acoperă doar costul de exploatare a lemnului. Prin urmare, ca să faci profit, fie faci export, fie vinzi la negru, potrivit reprezentanţilor unui ONG de mediu. 

"Această plafonare nu poate fi respectată. Deci, cine dorește să comercializeze legal și nu vrea să apeleze la artificii, se va îndrepta către piețe unde nu există plafonare. Populația va fi dependentă de a fi părtașă la un comerţ ilegal cu lemn, la recoltările ilegale", a transmis reprezentantul ONG-ului, Radu Vlad.

În România, 3,5 milioane de familii se încălzesc cu lemne, adică jumătate din numărul gospodăriilor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii, îngrijoraţi după ce Guvernul a plafonat preţul lemnelor de foc. Milioane de familii sunt vizate