Meniu LIVE
Search
x

Video Românii se tem de o nouă criză: cum s-a schimbat politica de consum, comparativ cu primele 6 luni ale anului

Cu o iarnă grea care se întrevede, cu facturi uriaşe de achitat şi preţuri care nu se mai opresc din creştere, românii au început să fie mai cumpătaţi atunci când bagă mâna în buzunar. O arată cele mai recente statistici despre dinamica vânzărilor şi consumului privat.

De Cristina Oprea la 06.09.2022, 09:14
Vezi și

Vorbim despre o tendinţă de scădere care s-a manifestat începând cu iulie a acestui an. Mai exact, după ce în primele şase luni ale anului volumul vânzărilor din comerţ până la 5,2%, în luna iulie a scăzut până la 4,8% transmite INS. Vorbim despre comerţul cu amănuntul, cu excepţia maşinilor şi motocicletelor.

De ce este important acest indicator? Pentru că poate să aproximeze şi să estimeze dinamica pe care o va avea consumul privat, care este o componentă importantă a PIB-ului. Concret, la produsele alimentare vânzările au scăzut de la 6% la 5%, iar în cazul carburanţilor scăderea este şi mai mare, de la 9,6% la 8,5%. Specialiştii spun că scăderile au legătură cu inflaţia, dar şi cu teama oamenilor de o nouă criză economică.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Românii se tem de o nouă criză: cum s-a schimbat politica de consum, comparativ cu primele 6 luni ale anului

Breaking News

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022