Antena Meniu Search
x

Seceta din vară se prelungește și în toamnă. Lipsa precipitațiilor ar putea distruge chiar și culturile de primăvară, avertizează fermierii

Seceta îşi pune amprenta şi asupra Dunării. Nivelul fluviului este la cel mai scăzut din ultimii 70 de ani, iar transportul mărfurilor a fost şi el dat peste cap.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 07.11.2022, 07:52

Vezi și

Andreea Filip, reporter Observator: "Pentru luna noiembrie, hidrologii au estimat un debit la jumătate față de media multianuală. Specialiștii spun, de asemenea, faptul că sunt foarte multe zone în care regimul hidrografic se va situa la valori între 58-80%. De asemenea, sunt multe zone în care regimul hidrografic va avea valori mai mici, între 30-50% și chiar unele zone în care valorile vor scădea sub pragul de 30% din media multianuală. Așadar, conținutul de umiditate din sol este extrem de scăzut  în cea mai mare parte din Dobrogea.

Deja vorbim în România de un milion de hectare de teren agricol afectat, peste 90% din județele din România suferă de secetă. Fermierii se plâng de lucrul acesta, de lipsa ploilor și asta deoarece sunt afectate atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară. Și aici în Dobrogea, fermierii se plâng de seceta severă și de faptul că sunt afectate culturile de grâu în această perioadă. Așteaptă precipitații însă, din nefericire, meteorologii au anunțat ploi, aici în Dobrogea, abia spre sfârșitul acestei săptămâni."

Probleme pentru fermierii din întreaga țară

Suprafaţa totală afectată de secetă este de 1.044.130 hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, transmitea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la începutul acestei luni. Principalele culturi de toamnă afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale - 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară - 30.698 ha şi rapiţă: 26.805 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt: porumb - 455.508 ha; floarea soarelui - 230.260 ha; soia - 37.932 ha, notează Agerpres.

Au raportat culturi afectate de secetă judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Seceta din vară se prelungește și în toamnă. Lipsa precipitațiilor ar putea distruge chiar și culturile de primăvară, avertizează fermierii