Antena Meniu Search
x

Studiu: Piața muncii, greu de mulțumit. Tinerii vor salarii mari, fără experienţă, iar 2 din 5 nu se angajează în domeniul studiat

Tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaţilor şi realizează aproximativ 100.000 aplicări pe lună pe platforma de recrutare online BestJobs. 64% dintre respondenţii din Generaţia Z consideră că salariile pentru nivelul lor de experienţă sunt foarte mici, iar mai mult de jumătate consideră că mediul de lucru este unul stresant pentru ei, arată un sondaj publicat de platformă. În eforturile de găsire a jobului potrivit, tinerii au descoperit că abilităţile de comunicare şi cele digitale sunt esenţiale.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 12:19

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

”Candidaţii din Generaţia Z devin tot mai activi pe piaţa muncii, iar angajatorii simt tot mai mult impactul lor asupra actualului model de muncă. An de an, tinerii Generaţiei Z reprezintă un procent tot mai mare din populaţia aptă de muncă, deşi rata de şomaj în rândul acestora s-a menţinut la 22,2% în primele 3 luni ale anului 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Totodată, pe platforma de recrutare online BestJobs, tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaţilor şi realizează aproximativ 100.000 aplicări pe lună”, arată platforma.

Candidaţii între 18 şi 24 de ani aplică predominant la internship-uri şi joburi entry-level, din Vânzări, Marketing, Financiar şi IT, 40% dintre ei declarând că primul job nu a fost în domeniul pe care l-au studiat, după cum arată datele celui mai recent sondaj BestJobs.

Fără experienţă, dar cu pretenţii salariale mari

Prima impresie despre piaţa muncii a fost că salariile pentru nivelul lor de experienţă sunt foarte mici, după cum declară 64% dintre respondenţii Gen Z ai sondajului BestJobs. În plus, consideră că mediul de lucru este unul stresant pentru ei (52%), că şefii au aşteptări prea mari (34%) şi că volumul de muncă este substanţial (27%).

Pe acelaşi subiect

"Noua generaţie de candidaţi începe să ocupe o parte tot mai mare din volumul total de angajaţi şi astfel îşi fac simţit tot mai mult impactul. Ei evoluează foarte rapid şi au încredere mult mai mare în propriile instincte şi valori, motiv pentru care mulţi dintre ei nu ajung să lucreze în domeniul studiat dacă ofertele sau condiţiile nu le sunt pe plac. În plus, pretenţiile lor financiare sunt mai mari în ciuda lipsei de experienţă, iar mentalitatea conform căreia e nevoie să îţi sacrifici stilul de viaţă pentru a dobândi cunoştinţe profesionale nu li se potriveşte. Vedem totodată şi cât de mult s-au schimbat aşteptările privind viaţa profesională de la o generaţie la alta şi anticipăm schimbări semnificative în modelul actual de muncă, ca urmare a evoluţiei Gen Z pe piaţa muncii'', spune Ana Vişian, BestJobs România.

Cei mai mulţi dintre ei şi-au propus să rămână la primul job între 1 şi 2 ani, pentru a căpăta experienţă şi pentru a completa corespunzător CV-ul. Totuşi, dacă întâmpină nemulţumiri, 52% dintre ei au de gând să le adreseze superiorilor în speranţa de a vedea schimbări, 31% vor încerca să se adapteze, 11% îşi vor da demisia, iar 6% vor încerca să negocieze pentru un salariu mai mare.

Ce abilităţi cred tinerii că au devenit extrem de importante

În eforturile de găsire a jobului potrivit, tinerii au descoperit că abilităţile de comunicare şi cele digitale sunt esenţiale. Dintre cei care au intrat recent în câmpul muncii, 72% spun că cei mai mulţi colegi fac parte din alte generaţii, iar 54% au observat că există diferenţe mari în cum abordează celelalte generaţii jobul.

Părerile sunt împărţite în rândul angajaţilor trecuţi de 25 de ani, care au în echipă colegi mai tineri. Pe de-o parte, aceştia apreciază că lucrând alături de persoane din Generaţia Z au parte de viziuni noi (37%), că pot învăţa din modul lor de viaţă (23%) şi că pot rămâne adaptaţi tendinţelor (40%).

Pe de altă parte, colegii tineri le-au dovedit şi că le este greu să respecte programul strict de lucru (34%), că nu sunt mereu responsabili cu sarcinile lor (25%) şi că nu se implică foarte mult în activităţile menite să crească coeziunea echipei (35%).

Provocările pe care le aşteaptă angajatorii

Şi angajatorii se aşteaptă la anumite provocări în recrutarea tinerelor talente. Printre cele mai des menţionate se numără lipsa pregătirii profesionale şi nevoia de a aloca resurse mai mari formării lor (29%), pretenţiile prea mari în raport cu nivelul lor de experienţă (27%) şi adaptarea mai dificilă la mediul de lucru, comparativ cu colegii experimentaţi (17%). Totuşi, ei văd şi avantaje, printre care enumeră dorinţa şi energia pentru a învăţa lucruri noi (35%), impactul pozitiv asupra colegilor privind actualele tendinţe tehnologice. (44%) şi noile abordări asupra muncii (22%).

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai, cu 1.997 de utilizatori de internet, dintre care 55% angajaţi cu vârsta până în 25 de ani, 30% angajaţi cu vârsta peste 25 de ani şi 15% recrutori. BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. Cu o experienţă de peste 22 de ani în domeniu, În orice moment, pe BestJobs sunt peste 35.000 de joburi şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Studiu: Piața muncii, greu de mulțumit. Tinerii vor salarii mari, fără experienţă, iar 2 din 5 nu se angajează în domeniul studiat