Antena Meniu Search
x

Trecerea la ora de iarnă, lovitură pentru facturi. Italienii cer guvernului să amâne schimbarea orei cu cel puțin o lună

La noapte, trecem la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu 60 de minute, astfel că vom dormi o oră în plus. De fapt, se va întuneca mai devreme și, prin urmare, ne vom putea bucura cu o oră mai puțin de lumina soarelui. "Ceea ce ne va obliga, într-un moment în care activitățile sunt în plină desfășurare (în birouri, magazine, acasă) să aprindem luminile artificiale și deci să consumăm mai multă energie", scriu jurnaliștii de la Il Messaggero.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 29.10.2022, 13:18

Trecerea la ora de iarnă, lovitură pentru facturi. Italienii cer guvernului să amâne schimbarea orei cu cel puțin o lună - informarezzo.com

În aceste zile, când facturile scumpe ridică nivelul de anxietate în rândul multor cetățeni europeni, nu este un detaliu irelevant. Așa se face că în Italia, acolo unde tarifele la energie electrică au crescut cu 59% de la 1 octombrie, ducând prețul la 66 de cenți pe kilowatt/oră, oamenii fac presiuni asupra guvernului să amâne trecerea la ora de iarnă cu cel puțin 30 de zile.

O lună suplimentară de vară ar însemna pentru sistemul electric italian o economisire de cel puțin 70 de milioane de euro. Asta s-ar adăuga la cele 190 de milioane deja economisite din martie până astăzi, potrivit calculelor făcute de TERNA, Agenția Italiană pentru Energie.

Pe lângă beneficiul economic, Terna raportează și beneficiul pentru mediu, cu 200 de mii de tone de CO2 neeliberat în atmosferă. "Din 2004, țara noastră – sublinia un comunicat TERNA din martie – a economisit peste 1,8 miliarde de euro și 10,5 miliarde kWh de energie electrică cu ora de vară". Evident, cu cât este folosită mai multe luni ora de vară, cu atât economisirile sunt mai mari. Conform sistemului actual, ora de iarnă va rămâne în vigoare până în ultimul weekend din martie: vom reveni la ora de vară în noaptea dintre sâmbătă 25 și duminică 26 martie 2023. 

Menținerea orei de vară pe tot parcursul anului în Italia ar genera economii anuale de cel puțin 500 de milioane de euro

Pe acelaşi subiect

Oamenii de știință de la Societatea Italiană de Medicină a Mediului (SIMA), în colaborare cu Consumerismo No Profit, au publicat în Lancet Regional Heath Europe un apel către vechiul guvern Draghi și acum către noul guvern Meloni prin care au cerut adoptarea permanentă a orei de vară în Italia. "Datele oficiale furnizate de Agenția Italiană pentru Energie (TERNA) au raportat că 420 de milioane de kilowați/oră de energie electrică au fost economisiți în ultimele șapte luni datorită orei de vară, corespunzând la 190 de milioane de euro. În ultimii 15 ani, consumul mai mic de energie electrică legat de ora de vară a fost calculat la 10 miliarde de kilowați/oră, pentru un total de 1,8 miliarde de euro economisiți. Menținerea orei de vară pe tot parcursul anului în Italia ar genera economii anuale de energie de cel puțin 500 de milioane de euro și o reducere a emisiilor estimată la 200.000 de tone de CO2 în fiecare an. Acest beneficiu corespunde unui număr de 6 milioane de arbori nou plantați pe an (având în vedere că fiecare arbore absoarbe 10-30 kg de CO2/an), cu consecințe pozitive asupra sănătății umane. Sunt de așteptat beneficii suplimentare pentru sănătate din reducerea particulelor produse de sistemele de încălzire și vehicule, utilizate mai frecvent când se întunecă. În acest fel, Italia ar putea echilibra parțial ieșirea întârziată din cărbune și reactivarea celor mai mari centrale electrice pe cărbune din cauza deficitului de gaz", explică președintele SIMA, Alessandro Miani, și președintele Consumerismo, Luigi Gabriele. 

De ce nu s-a mai renunţat la schimbarea orei de două ori pe an

Sistemul de oră de vară, oră de iarnă a fost subiect de discuţie la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani. După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, în perioada 4 iulie -16 august 2018, şi în care au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri (84% dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an) din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene, aceasta a propus în 2018 renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne - ora standard sau ora de vară. Deocamdată nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Trecerea la ora de iarnă, lovitură pentru facturi. Italienii cer guvernului să amâne schimbarea orei cu cel puțin o lună