Antena Meniu Search
x

Video Veste bună pentru românii care au creditele legate de ROBOR. Diferența faţă de IRCC s-a redus simţitor

Veste bună pentru cei care au creditele legate de ROBOR. Indicele continuă să scadă şi a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni, la 6,25%. Diferența faţă de IRCC s-a redus simţitor în ultimul an. Valoarea acestuia din urmă se situează acum la 5,96%. Peste două milioane de români achită lunar cel puțin o rată pentru un credit, potrivit BNR.

de Redactia Observator

la 17.11.2023, 21:13

Vezi și

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,25% pe an, de la 6,29% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Trebuie precizat că ROBOR este folosit cu precădere pentru creditele acordate persoanelor juridice şi a fost folosit şi pe segmentul persoanelor fizice până în 2019, când a apărut IRCC. Diferenţa dintre cele două este că IRCC se calculează pe baza tranzacţiilor efective, iar ROBOR este o medie pe baza cotaţiilor afişate, ROBOR fiind, efectiv, "rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare", conform specialiştilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Veste bună pentru românii care au creditele legate de ROBOR. Diferența faţă de IRCC s-a redus simţitor