Antena Meniu Search
x

Amenzi usturătoare pentru cei care vând sau cumpără lucrări de licenţă, masterat sau doctorat. Amendamentul PSD adoptat vizează şi plagiatul

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a dat marţi vot pe legea învăţământului universitar din cadrul legilor educaţiei naţional, adoptând un amendament PSD care prevede, la capitolul plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie, transmite news.ro. Proiectele lelgilor educaţiei naţionale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este primă Cameră sesizată iar ulterior vor merge la Senat, for decizional.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 02.05.2023, 14:11

Amenzi usturătoare pentru cei care vând sau cumpără lucrări de licenţă, masterat sau doctorat. Amendamentul PSD adoptat vizează şi plagiatul
Amenzi usturătoare pentru cei care vând sau cumpără lucrări de licenţă, masterat sau doctorat. Amendamentul PSD adoptat vizează şi plagiatul

Membrii comisiei au dat raport de adoptare cu amendamente la proiectul de lege privind învăţământul universitar, cu majoritate de voturi. Şase deputaţi au votat împotrivă.

Amendamentul admis prevede că "nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie" şi a fost propus de grupul parlamentar PSD. 

"S-au introdus sancţiuni consistente în discuţia de la comisie. Ne dorim să descurajăm fenomenul atât de oferire, cât şi de cumpărare a unor astfel de lucrări. Este absolut necesar ca integritatea tuturor tipurilor de lucrări de finalizare, licenţă, masterat, doctorat să fie asigurată şi de aceea sancţiunile sunt descurajatoare pentru orice tentative de acest tip. De altfel, cred că progresul tehnologic ne va şi ajuta să descoperim mult mai eficient astfel de tentative", a spus Deca la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre sancţiunile introduse în lege pentru persoanele interesate să cumpere lucrări de master sau de doctorat, potrivit Agerpres.

Amenzi pentru persoanele care vând sau cumpără lucrări ştiinţifice

Un alt amendament PSD admis prevede că "constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat".

"Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţie a persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600.000 lei", mai arată amendamentul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Educatie » Amenzi usturătoare pentru cei care vând sau cumpără lucrări de licenţă, masterat sau doctorat. Amendamentul PSD adoptat vizează şi plagiatul