Antena Meniu Search
x

Video Anul şcolar 2022-2023: numărul de note primite de elevi, redus drastic. Examenul de BAC ar putea fi schimbat

Două note la o materie şi o singură medie pentru întregul an şcolar. Aşa vrea Sorin Cîmpeanu să fie notaţi toţi elevii din România din luna septembrie. Iar în loc de teste şi teze, profesorii îi vor putea evalua pe copii verbal sau prin proiecte. Şi le-a mai dat o temă ministrul Educaţiei: până la finalul lunii, dascălii şi elevii trebuie să decidă între ce date vor vacanţa din luna februarie.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.05.2022, 20:34

Vezi și

Mai puţine note în catalog. La asta trebuie să se aştepte elevii în anul şcolar 2022-2023. În acest an şcolar, elevii adună, de exemplu, la limba română, 10 sau chiar 12 note. De anul viitor, vor avea doar 2 pentru o medie. Iar pe parcursul celor 5 module, profesorul trebuie să îl noteze pe elev fie verbal, fie prin proiecte specifice materiei. 

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: Profesorul este liber să gândească în funcţie de interesul elevilor şi specificul disciplinei. Nu o să dau eu lecţii ca profesor niciunui profesor cum să îşi facă evaluarea. 

Scopul este ca elevii să nu mai simtă lună de lună presiunea notelor

Ministerul educaţiei spune că este un sistem folosit şi apreciat în 24 de ţări europene.

Pe acelaşi subiect

Radu Szekely, Secretar de Stat MEN: Nu ar trebui să alergăm după note, ci se pot face evaluări inclusiv prin calificative, prin proiecte în echipă, bine, foarte bine, pentru că elevii să poată învața împreună. 

Elevii şi părinţii cred însă că decizia e luată prea din scurt.  

Elevă: Cred că ar fi trebuit să se ia în considerare pentru următoarea generație, nu să se facă o schimbare de la un an la altul. 

Elevă: Cred că ar putea să fie o "înapoiere", ar ridica o presiune care într-un fel pentru noi e necesară...

Eugen Ilea, Federaţie Părinţi: Dacă ne uităm şi preluăm modele din alte state puternic educate, trebuie sa ne uităm şi la infrastructura acestor state.

Schimbări în noul an şcolar

Anul şcolar viitor va începe mai devreme, pe 5 septembrie, iar semestrele vor fi înlocuite cu cinci module, alternate cu cinci vacanţe. Vacanţa din luna februarie, însă, nu are deocamdată o dată fixă. 

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: Data de 30 de mai este data limită până la care am cerut tuturor inspectoratelor judeţene să decidă prin consultare cu parinti si elevi care va fi vacanţa din luna februarie, a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână. 

Sorin Câmpeanu a mai declarat că ia în calcul ca la bacalaureat să se dea examen nu doar la limbile engleză, franceză şi germană, cât şi la italiană sau spaniolă. Experţii din Educaţie lucrează la modificarea regulamentului intern de organizare a unităţilor de învăţământ, iar până la finalul acestei luni, noile norme vor fi făcute publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Anul şcolar 2022-2023: numărul de note primite de elevi, redus drastic. Examenul de BAC ar putea fi schimbat