Antena Meniu Search
x

Video Înscriere la gradiniţă, anul şcolar 2022-2023. Ministerul Educaţiei a anunţat regulile de departajare dacă sunt mai multe cereri decât locuri disponibile

Luna aceasta încep înscrierile copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani la grădiniţele de stat pentru anul 2022 - 2023. Datele celor mici pot fi comunicate de către părinţi online, însă dosarele se depun personal la sediul unităţii de învăţământ. Ministerul Educației a aprobat două etape pentru înscriere şi reînscriere.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 05.05.2022, 16:34

Vezi și

Părinţii care vor să îşi reînscrie copiii la grădiniţă, copii cu vârsta între 3 şi 5 ani, pot face asta de pe data de 16 mai. Mai precis, trebuie să trimită toate documentele necesare pe care le găsesc afişate pe site-urile instituţiilor de învăţământ ale Inspectoratelor Şcolare Judeţene, dar şi ale Ministerului, fie prin poştă, fie prin fax, fie prin email. Desigur, ulterior trebuie să facă şi o vizită la grădiniţă.

Programul înscrierilor la grădiniţă şi care sunt criteriile de departajare ale dosarelor

Pe data de 30 mai încep înscrierile şi pentru copiii care nu au mai fost până acum în nicio grădiniţă, asta în funcţie de numărul de locuri rămase disponibile.

Acolo unde sunt mai multe cereri decât numărul de locuri vor fi aplicate anumite criterii. În primul rând, copiii care sunt orfani de ambii părinţi sau de un părinte au întâietate, dar şi cei care mai au un frate înscris în respectiva unitate de învăţământ, apoi sunt aplicate şi alte criterii alese de fiecare grădiniţă în parte.

Pe acelaşi subiect

Vor trebui apoi să meargă părinţii la şcoală în funcţie de programare. Fiecare părinte va merge cu dosarul la grădiniţa unde şi-a înscris copilul în funcţie de programare, iar listele finale vor fi afişate pe toate site-urile instituţiilor de învăţământ.

Cum se desfăşoară înscriere la grădiniţă

"Referitor la înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ şi prin fax, poştă electronică sau telefonic, datele necesare pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor.

Etapa de depunere a dosarelor cu documentele necesare se va desfăşura conform planifirăcii realizate în unitatea de învăţământ, pe zile şi pe intervale orare. Planificarea va fi postată atât pe site-ul unităţii de învăţământ, cât şi la avizieer.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va fac, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislaţia în vigoare", informează Edu.ro

Criteriile de departajare la înscrierea la grădiniţă

  • Existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi;
  • Existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
  • Fratele sau sora sunt înmatriculate, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă;
  • Existenţa unui document medical eliberat de medicul specialist / certificat de încadrare în grad de handicap al copilului.

Dacă numărul de cereri este în continuare mai mare decât locurile disponibile, departajarea se face în funcţie de numărul de criterii îndeplinite.

Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menţionate anterior. Unitatea va cere părinţilor documente doveditoare pentru aceste criterii, care trebuie avizate de Inspectorat, şi care nu pot fi discriminatorii şi nu pot include existenţa unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învăţământul preşcolar.

Documente: Adresa_ME_28074_2022_inscriere_reinscriere_inv_prescolar_2022_2023.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Înscriere la gradiniţă, anul şcolar 2022-2023. Ministerul Educaţiei a anunţat regulile de departajare dacă sunt mai multe cereri decât locuri disponibile