Antena Meniu Search
x

BACALAUREAT 2021. Totul despre examen, subiecte și barem la română. Ce subiecte au primit elevii la română

Examenul de Bacalaureat 2021 a început luni cu proba de română. Subiectele au fost deschise la ora 9:00. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu afirmă că programa şi subiectele au fost adaptate situaţiei create în sistemul de educaţie de anul de pandemie. Atât la real, cât și la uman, elevii au avut de redactat un eseu despre nuvelă.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 28.06.2021, 15:16

BACALAUREAT 2021. Totul despre examen, subiecte și barem la română. Ce subiecte primesc elevii
BACALAUREAT 2021. Totul despre examen, subiecte și barem la română. Ce subiecte primesc elevii - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 15:10: Subiectele şi BAREMUL DE CORECTARE au fost publicate. 

La ora 12.00 examenul la română s-a încheiat oficial, dar unii elevi au ieșit din săli mai repede iar prima reacție a fost aceea de surpriză că au avut de scris un eseu despre nuvele la cel mai greu subiect - al treilea.

”Elevii au spus după exemen că nu s-au aşteptat la aceste subiecte. Asta pentru că la subiectul al treilea au avut aceeași cerință ca la simulare. La real, au avut de scris particularitățile unei nuvele studiate iar la uman au avut de caracterizat un personaj dintr-o nuvelă. La ieșirea de la examen unii elevi au spus că a fost ușor, alții au spus că nu au mai repetat nuvela și li s-a părut destul de dificil” a relatat reporterul Observator, Mădălina Iacob.

Barem română BAC 2021, profil uman şi real

Pe acelaşi subiect

Vom publica baremul la română la BAC 2021, profil uman şi real, imediat ce este este făcut public de edu.ro. Bacalaureat 2021 a început luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba română.  La profilul real şi tehnologic, varianta extrasă a fost cea cu numărul 4. La subiectul al III-lea absolvenţii au avut de prezentat particularităţile unei nuvele studiate.

Subiecte română BAC 2021, profil uman și real 

Elevii de la real au primit la subiectele de la română la BAC 2021 un eseu despre nuvelă. La primul subiect, elevii de la real au avut de rezolvat mai multe cerințe pe un text de Șerban Cioculescu - ”Viața lui I. L. Caragiale”. La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu au avut de comentat o poezie de Ion Vinea - ”Drum” iar la subiectul al treilea au avut de comentat particularitățile unei nuvele studiate. 

La subiectul al III-lea elevii de la uman au avut de scris un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a explicat că subiectele la bacalaureat 2021 sunt concepute pentru o rată de promovare cât mai ridicată și că nu acceptă sub nicio forma formulări de tip capcană care să inducă în eroare elevii. 

”Avem o flexibilizare în sensul adaptării programei de examen la specificul acestui an şcolar. În fiecare dimineaţă dinaintea examenului vor fi extrase, apoi  verificate şi reverificate subiectele, apoi baremul de corectură, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm, subliniez, fără să coborâm gradul de dificultate a subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examen.

Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen naţional. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învăţământ.

Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din educaţie, profesorii în ultimă instanţă, dar nicidecum elevii, nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susţin examenul de bacalaureat”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu duminică seară la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a făcut apel la elevi să nu încerce să fraudeze examenul, amintind că cei eliminaţi pentru fraudă nu vor putea echivala în sesiunile viitoare probele deja date şi nici nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Totul despre examen, subiecte și barem la română la BAC 2021

Observatornews.ro va prezenta în timp real luni toate informațiile despre Bacalaureat 2021. Vom publica subiecte la română și barem la BAC 2021, imediat ce acestea vor fi disponibile pe edu.ro.

Probele au început la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie: fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.), intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat, în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri, în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare, sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini, în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

Câți candidați sunt înscriși la Bacalaureat 2021

Bacalaureat 2021 începe luni,cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Cei peste 133.000 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul în 802 centre. Conform ministrului Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, doar 77% dintre absolvenţii din promoţia curentă s-au înscris în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul.

El susţine că acest lucru a fost cauzat de pandemie şi, având în vedere contextul în care s-au desfăşurat cursurile în anul şcolar care s-a încheiat, ministrul a precizat că nu acceptă ca subiectele la examen să nu fie unele clare sau să aibă capcane.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Când se afișează rezultatele la Bacalaureat 2021

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. 

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Când și cum se depun contestațiile la Bacalaureat 2021

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Bacalaureat 2021 - modele de subiecte romană la BAC 2021

Testul 8 de antrenament BAC 2021

Trei ore pentru rezolvarea subiectelor la română la BAC 2021

În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;

obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie - 1 iulie, între orele 8:00 - 16:00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Educatie » BACALAUREAT 2021. Totul despre examen, subiecte și barem la română. Ce subiecte au primit elevii la română