Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Calendarul examenelor naţionale 2025. Zile libere după fiecare probă, la Evaluarea Națională şi BAC

Calendarul examenelor naţionale 2025. Ministrul Educaţiei a anunțat că, anul viitor, elevii vor avea câte o zi după fiecare probă la Evaluarea Națională, iar la Bacalaureat va fi introdusă o zi liberă după a doua probă obligatorie. Ligia Deca a transmis că va propune această variantă de calendar la ședința de joi a Comisiei de Dialog Social, apoi va comunica și calendarul final al examenelor.

de Redactia Observator

la 29.08.2024 , 11:56

Calendarul examenelor naţionale 2025. Zile libere după fiecare probă, la Evaluarea Națională şi BAC - Shutterstock

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunţat că vor fi introduse zile libere între probele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat începând cu anul 2025.

"Feedback preluat: zi liberă între probele de la examene! Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile exprimate în spațiul public și vom introduce câte o zi liberă între probe la evaluarea națională 2025. La bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă. Vom propune această variantă de calendar, cu zile libere între probe, la ședința de mâine a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, apoi vom comunica și calendarul final al examenelor. Mă bucur că primim feedback, atunci când lansăm documente în consultare publică. Transparența instituțională, feedbackul constructiv și dialogul sunt, întotdeauna, cele mai potrivite modalități pentru a lua cele mai bune decizii pentru copii", a transmis Ligia Deca pe Facebook.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Calendarul examenelor naţionale 2025

Cum ar urma să arate, potrivit edupedu.ro, calendarul probelor scrise de Evaluare Naţionaă 2025, dacă va fi adoptat în forma propusă de ministerul Educației cu zile libere:

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Cum ar urma să arate calendarul probelor scrise de Bacalaureat 2025 dacă va fi adoptat în forma propusă de ministerul Educației cu zile libere:

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Modificări la BAC şi Evaluare Naţională. Elevii vor putea să-şi vadă lucrările înainte de contestaţie

Ministerul Educaţiei propune ca probele scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat să se încheie în luna iunie, iar lucrările să poată fi vizualizate după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de contestaţii. Varianta alternativă luată în calcul la nivelul ministerului Educaţiei implică, de asemenea, începerea probelor scrise ale Evaluării Naţionale, respectiv ale Bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului şcolar 2024 - 2025.

Depunerea contestaţiei nu este condiţionată de vizualizarea lucrărilor, care se va face la centrele de examen. Alături de calendarele examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, sunt publicate şi calendarele simulărilor examenelor naţionale, respectiv evaluare naţională şi bacalaureat. În privinţa datelor pentru desfăşurarea probelor examenelor naţionale, ministerul Educaţiei propune:

  • Desfăşurarea probelor de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat în perioada 27 ianuarie - 7 februarie;
  • Desfăşurarea probelor scrise - pentru ambele examene - înainte de finalul lunii iunie;
  • Prelungirea perioadei de depunere a contestaţiilor, dată fiind opţiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.

Actuala propunere de calendare este fundamentată pe necesitatea de a ţine cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaţilor şi pe solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a candidaţilor a căror înscriere în învăţământul superior depinde de prezentarea diplomei de Bacalaureat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Educaţie » Calendarul examenelor naţionale 2025. Zile libere după fiecare probă, la Evaluarea Națională şi BAC