Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezultate Bac 2024, sesiunea de toamnă. Edu.ro a afişat notele la probele scrise

Rezultate Bac toamnă 2024. Notele obţinute de elevii de clasa a 12-a la examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, înainte de depunerea contestațiilor, au fost afișate luni, 26 august, pe site-ul bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen. Rezultatele finale vor fi publicate vineri, 30 august.

de Redactia Observator

la 26.08.2024 , 15:03

Rezultate Bac 2024
Rezultate Bac 2024, sesiunea de toamnă. Edu.ro afișează notele la probele scrise - Hepta

UPDATE 12:05: Rata de promovare la a doua sesiune a examenului naţional de Bacalaureat a fost de doar 29,3%, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei, după publicarea rezultatelor iniţiale. 

Au promovat 8.206 de candidaţi, rata cumulată de promovare (toate promoţiile) fiind de 29,3%. Rata de promovare pentru promoţia 2024 a fost de 31,2% (5.855 de candidaţi), pentru promoţiile anterioare - 25,4% (2.351 de candidaţi). La probele scrise s-au prezentat 28.016 candidaţi din totalul celor 33.676 înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 48 de candidaţi, care nu vor putea participa la următoarele două sesiuni. Contestaţiile pot fi depuse/transmise luni, până la ora 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Introduceţi aici codul de candidat pentru a afla ce notă ai primit la examenul maturităţii.

Articolul continuă după reclamă

Rezultatele finale vor fi afişate vineri, 30 august.

Pe acelaşi subiect

Rezultatele la Bac 2024, sesiunea de toamnă, afișate pe 26 august

Zi plină de emoţii pentru absolvenţii de liceu care au susținut bacalaureatul de toamnă. Astăzi, ei își vor afla notele obținute la probele scrise, înainte de depunerea contestațiilor. Pe bacalaureat.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a din România: subiecte barem şi rezultate BAC 2024. 

Luni, 19 august, a început a doua sesiune scrisă a examenului de bacalaureat. Peste 33.000 de candidaţi au fost aşteptaţi în bănci pentru a susține proba la limba şi literatura română. Pe 20 august a urmat proba obligatorie a profilului, adică matematica sau istoria, iar miercuri, 21 august, a urmat testul numărul 3, la alegere, în funcţie de profil. Afișarea primelor rezultate are loc luni, 26 august, iar notele finale vor fi anunțate în data de 30 august, după soluționarea contestațiilor.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6. Potrivit ministerului Educației, afișarea primelor rezultate se face anonimizat, până la ora 12:00, pe site-ul dedicat și în centrele de examen.

Cum pot elevii să își vadă notele

Elevii absolvenţi ai clasei a 12-a trebuie să aibă la îndemână codul de candidat cu ajutorul căruia vor afla ce notă au luat la Bacalaureat. Notele pot fi verificate AICI. Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

Codurile individuale au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de Bacalureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ — centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat care cuprinde: 

  • codul candidatului
  • unitatea de învățământ de proveniență
  • notele obținute la fiecare probă scrisă
  • media sau mențiunea "absent"/"eliminat din examen", după caz

Constestațiile se depun între orele 12:00 și 18:00

Potrivit ministerului Educației, contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 26 august, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Contestațiile vor fi soluţionate între 27 şi 29 august 2024, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe 30 august. Potrivit ordinului emis de Ministerul Educaţiei, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală.

Media generală de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. Atenție, însă! Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00. 

Ce poţi studia dacă nu iei bacalaureatul

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii pot urma cursurile anumitor facultăţi. Este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, care se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1 - 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

  • Universitatea Tehnică de Construcții București - Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB 
  • Universitatea „Spiru Haret” București - Colegiul Universitar „Spiru Haret” 
  • Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului - Colegiul de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT 
  • Universitatea din Piteși - Colegiul UPIT 
  • Universitatea „Eftimie Murgu” - Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu” Reşiţa 
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca - Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN 
  • Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Colegiul Universității Ovidius 
  • Universitatea Danubius Galaţi - Colegiul Danubius - detalii aici
  • Universitatea din Petroșani - Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET 

Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie. Rata de promovare după contestaţii, cea mai mare din ultimii 10 ani

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, conform rezultatelor finale, după soluţionarea contestaţiilor a fost de 78,2%, cea mai mare din ultimii 10 ani. După evaluarea contestaţiilor depuse (51.373), s-au înregistrat 101.725 de candidaţi promovaţi, cu 2.354 mai mult faţă de rezultatele iniţiale (99.371 de candidaţi).

Astfel, din totalul celor 130.041 de candidaţi prezenţi (116.698 din promoţia curentă şi 13.343 din promoţiile anterioare), au promovat 97.066 de candidaţi din promoţia curentă (83,2%), respectiv 4.659 din promoţiile anterioare (34,9%). Au fost declaraţi respinşi 28.213 de candidaţi. Potrivit Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi candidaţi (18.852 din toate promoţiile) au obţinut medii situate pe segmentul 9 - 9,49, iar 59 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10. În 2023, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 75%, fiind aproximativ la același nivel cu procentul din sesiunea iunie - iulie 2022 (75,2%). 

Probele de la Bac 2025

Ministerul Educaţiei propune modificări la examenul de Bacalaureat.

  • 29 - 31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
  • 3 - 5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D.
  • 5 - 7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Noutatea este faptul că elevii își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile. Mai exact, ar urma să aibă alocate zilele de 19 - 20 iunie pentru vizualizare, după ce pe 18 iunie se afișează rezultatele inițiale BAC 2025. Dacă depun contestații, absolvenții de liceu își vor afla notele finale pe 27 iunie.

Calendar BAC 2025 – proiect:

  • 27 - 29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29 - 31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3 - 5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5 - 7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2 - 5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19 - 20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Educaţie » Rezultate Bac 2024, sesiunea de toamnă. Edu.ro a afişat notele la probele scrise