Antena Meniu Search
x

Video Copiii de peste 12 ani nu pot opta să înveţe online chiar dacă sunt vulnerabili în faţa Covid din cauza unor afecţiuni medicale. Părinţii spun că este discriminare

Copiii bolnavi care au peste 12 ani nu pot opta pentru şcoala online. Sunt acuzaţiile grave ale părinţilor care spun că elevii peste această vârstă sunt discriminaţi şi nu pot urma cursurile online decât dacă au afecţiuni extrem de grave. Medicii spun că, la copiii bolnavi, COVID are aceleaşi efecte, fie că au opt sau 14 ani.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.09.2021, 21:35

Vezi și

''Copilul va rămâne acasă, nu va merge la şcoală. 

De ce vă este teamă?

Pentru că se poate îmbolnăvi.''

Copilul are mai multe probleme de sănătate dar, pentru că are peste 12 ani, părinţii nu pot opta pentru şcoala online. Cu toate că este vaccinat, mamei îi este teamă că, dacă s-ar infecta, ar face o formă gravă de COVID-19. 

Pe acelaşi subiect

''A avut o viroză respiratorie severă. A intrat în insuficienţă respiratorie severă. A însemnat 3 sau 4 zile de stat pe oxigen, a însemnat un tratament agresiv, a însemnat suferinţă.''

Potrivit legii, toţi preşcolarii şi elevii cu vârsta sub 12 ani care fac parte dintr-o grupă de risc pot fi scutiţi de prezenţa fizică la şcoală. Au nevoie doar de acordul scris al părinţilor şi de avizul medicului care îi tratează. În cazul celor care au peste 12 ani, sunt exceptate foarte puţine categorii de copii bolnavi: cei care suferă de cancer sau au trecut printr-un transplant. Părinţii spun că este discriminare.

Zeno Daniel Şuştac, avocat, coordonator grup părinţi: Dreptul la ocrotirea sănătăţii din Constituţie este încălcat. O încălcare flagrantă a dreptului la viaţă şi a dreptului la intergitate fizică. Dreptul la învăţătură, dar dreptul la învăţătură poate fi exercitat fără niciun fel de probleme în online.

Nu pot opta să înveţe online chiar dacă pot face o formă gravă de Covid din cauza unor afecţiuni medicale

Medicii spun că în cazul copiilor care au diferite boli, virusul SARS-CoV-2 poate duce la complicaţii. Indiferent de vârstă.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: E foarte greu de crezut că putem să îi punem într-un glob de sticlă şi să rămână acolo, da? Că şi în vacanţă interacţiunile există. Peste 12 ani, copilul are posibilitatea de a se vaccina. 

Doar 188 de mii de copii şi adolescenţi sunt vaccinaţi cu cel puţin o doză. Dacă ne uităm la categoria 16 - 19 ani, sunt nevaccinaţi cam 80% dintre tineri. În cazul copiilor care au între 12 şi 15 ani, situaţia este mai gravă: sunt neimunizaţi cam 95%. 

Iulian Cristache, preşedintele FNAP: Nu înţelegem de ce se face o discriminare între copiii care sunt vaccinaţi şi copiii care nu sunt vaccinaţi. Atata timp cât un vaccinat poate să transmită şi poate să primească. Singura diferenţă majoră e la modul cum trece prin boală.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns de ce apar aceste diferenţe. Dar e optimist şi mizează pe vaccinarea adolescenţilor: aproximativ 5.000 de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și circa 3.000 de tineri cu vârsta între 16 și 19 ani s-au vaccinat doar în ultimele zile, cu puţin timp înainte să înceapă şcoala. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Copiii de peste 12 ani nu pot opta să înveţe online chiar dacă sunt vulnerabili în faţa Covid din cauza unor afecţiuni medicale. Părinţii spun că este discriminare